Tusentals band binder samman Kuba och Ukraina
Vi påminner om Kubas mångåriga solidaritet med Ukrainas folk efter kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986. I 26 år, också efter Sovjets fall och den värsta krisen i Kubas historia, behandlade Kuba gratis tiotusentals barn som strålskadats. Gratis och utan att göra någon stor sak av det hela. Solidaritet i praktiken.
Fidel Castro tar emot barn från Tjernobyl
Bakgrund: Tidigt på morgonen den 26 april 1986 utlöste ett felaktigt utfört test vid kärnkraftverket i Tjernobyl i Ukraina (dåvarande Sovjetunionen) en explosion som sprutade ut dödliga moln av radioaktiva partiklar i atmosfären och tiotusentals människor fick evakueras.
Mer än 600 000 sovjetiska civil och militär personal inkallades från hela landet för att städa upp och begränsa nedfallet. Över 30 anläggningsarbetare och brandmän dog i nära anslutning till olyckan, de flesta av akut strålningssjukdom. Under de senaste årtiondena har tusentals fler insjuknat i strålningsrelaterade sjukdomar som cancer, även om den totala dödssiffran och de långsiktiga hälsoeffekterna fortfarande är föremål för intensiv debatt.
Kuba är det enda land som gratis och massivt vårdade offren för katastrofen i Tjernobyl. Mellan 1990 och 2016 vårdades 26 000 personer, de flesta barn, på ön.
Artiklar från den kubanska pressen i juli 1990 visar hur Fidel Castro tar emot de första barnen från Tjernobyl. Under årens lopp har tiotals reportage och artiklar publicerats om insatsen. Dokumentärfilmer har gjorts och förra året (2018) presenterades en spelfilm, ”En översättare”, i Havanna.
Men det finns de som inte vill veta något. I CNN Chile kan man läsa att Kuba spelade ”en hemlig roll” med detta solidariska stöd. Det sägs att ”programmet hölls dolt på grund av den kubanska revolutionen och kraven från den sovjetiska makten”. Var får de allt ifrån? Var får CNN uppgiften ifrån att ”den kubanska hjälpen” skulle vara ”hemlig”.
”El Confidencial” ger en annan bild. Här sägs det att ”på sin tid behandlades programmet diskret av den kubanska revolutionen kanske av politisk försiktighet, kanske av äkta solidarisk blygsamhet”. Och en tidigare kubansk diplomat tillägger: ”Fidel sade till mig ’jag vill inte göra affär av detta. Det handlar om en grundläggande plikt gentemot det sovjetiska folket. Vi gör det inte för att få reklam.’”
Det vill säga att Kuba gjorde detta gigantiska solidaritetsarbete, som man inte dolde – vilket framgår ovan – men inte heller ville utnyttja i propagandasyfte.
Den oncohematologiska behandlingen kostade Kuba bara fram till 2009 350 miljoner dollar enbart i mediciner. Och detta gjordes under den värsta ekonomiska krisen i Kuba, under den så kallade Specialperioden efter Sovjetunionens sammanbrott.
Programmet, som huvudsakligen var förlagt till Tarará (dessförinnan ett pionjärläger för kubanska skolbarn), ett strandområde öster om Havanna, hade som huvudsyfte att erbjuda bekväm logi och en övergripande hälsosam miljö, där patienterna kunde behandlas och delta i en rehabiliteringsplan. Förutom vårdlokaler fanns på Tarará även skolor, ett storkök, en teater, park- och rekreationsområden och en två kilometer lång strand.
Samtidigt, mellan 1998 och 2011, arbetade en brigad kubanska läkare i staden Evpatoria i Krimprovinsen, där man årligen behandlade ca 6 000 personer.
De internationella medierna har 26 000 vittnesmål: människor som förbättrat sin hälsa och i många fall räddat livet, tack vare Kuba. Tror någon att vi får läsa något om detta i CNN?
(Detta är en återpublicering av tidigare artiklar).
Cubainformacion 190613 (med utförliga källhänvisningar i originalet); Prensa Latina/Telesur 170804
Chernóbil-Cuba: ¿un programa `secreto´ que ocupó portadas?
Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?
Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?
Swisha en 20:a eller valfri summa till
123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0
Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!
Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)