Två dagars landssorg på Kuba

Landssorg på Kuba.
Landssorg. Foto: Ismael Francisco/Cubadebate.

Två dagars landssorg på Kuba

Arbetet för att kontrollera och släcka branden vid Matanzas oljehamn var ett hjältedåd där personligt och kollektivt mod var avgörande och representerade ett nytt epos för vårt folk.

Som en rättvis hyllning till de stupade i tjänsten har Republiken Kubas president utfärdat officiell landssorg från 06:00 den 18 augusti till 24:00 den 19 augusti 2022.

Under den officiella sorgeperioden ska flaggan hissas på halv stång på offentliga byggnader och militära institutioner.

När processen för att söka och identifiera de personer som saknas i samband med kontrollen och släckningen av den omfattande branden nu avslutats och som en del av vårt folks välförtjänta hyllning, kommer en begravningsceremoni för de stupade att hållas fredag den 19 augusti  i Matanzas brandkårsmuseum. Under dagen kommer befolkningen att kunna ge uttryck för sin smärta och solidaritet inför en så stor förlust av människoliv.

Klockan 18.00 kommer begravningsprocessionen att gå till Pantheon för de stupade för försvaret på stadens kyrkogård där familjebegravningen kommer att äga rum.

 

Absolut identifiering omöjlig

Dr Jorge González Pérez, ordförande i Kubas rättsmedicinska sällskap, rapporterade vid en presskonferens om processen för att söka efter och identifiera de personer som saknades i den omfattande branden på oljehamnen i Matanzas den 5 augusti.

På uppdrag av de experter och forskare deltagit i arbetet framförde González Pérez sitt deltagande till anhöriga och vänner till de 14 saknade och sade att de samtalat med alla anhöriga, som informerades om utredningsprocessen. 

Han tillade att Kuba har avancerad teknik för alla typer av utredningar som kan uppstå i samband med denna typ av process, och påminde om otaliga fall, bland annat sökandet efter kvarlevorna av Che-gerillan i Bolivia och den så kallade Operation Tribute för hemsändning av mer än 2 000 kubaner som dött under uppdrag i olika länder runt om i världen.

Experterna är överens om att det på grund av de förhållanden som rådde vid branden är omöjligt att tillämpa någon rättsmedicinsk biologisk teknik som skulle kunna identifiera kvarlevorna. Teamet kunde därför konstatera att det är omöjligt att identifiera kvarlevorna med absolut säkerhet. Det vi förklarat för de anhöriga är att vi har 14 grupper av skelettrester som motsvarar 14 saknade personer, men att vi inte kan särskilja den ena från den andra och namnge dessa kvarlevor, förklarade González Pérez.

Cubadebate 220817
(Övers/red: CV)

Decreta presidente de la República duelo oficial en Cuba