USA anklagar – vicepresident avgår

Vattenkraftverket Yacyretá vid Paranáfloden. Foto: Wimimedia Commons

USA anklagar Paraguays vicepresident för korruption – avgår

 

Paraguays vicepresident Hugo Velázquez avgick på fredagen efter att USA anklagat honom för påstådd korruption, vilket utlöste en skandal i landet.

Han hoppade också av det regerande Colorado-partiets presidentkandidatur, som han ledde inför Paraguays allmänna val nästa år.

”Jag avgår eftersom jag måste bevisa min oskuld”, sade han i en intervju med ABC Cardinal Radio, där han sa att hans avgång från regeringen skulle bli officiell nästa vecka.

Avgången kom några minuter efter att USAs utrikesminister Antony Blinken meddelat att Velázquez och Juan Carlos Duarte, juridisk rådgivare för Yacyretá (EBY) [en stiftelse med Argentina och Paraguay som ägare till kraftverksdammen med samma namn], utreds för deras påstådda deltagande i ”betydande korruptionshandlingar”.

Enligt anklagelsen ska Duarte, ”en nära personlig och yrkesmässig medarbetare till vicepresident Velázquez”, ha erbjudit ”en muta till en offentlig tjänsteman i Paraguay för att förhindra en utredning som hotade vicepresidenten och hans ekonomiska intressen”.

Velázquez förklarade sig oskyldig och försäkrade att han inte känner till rättsfallet.

”Jag har inte den blekaste aning eftersom jag inte undersöks i något fall, jag har ingen aning om anklagelsen, jag har aldrig erbjudit något i något dokument som jag inte ens känner till”, sade han.

Han erkände dock att om USA definierar honom som ”avsevärt korrupt” har han ingen chans att sitta kvar i regeringen, än mindre att vara presidentkandidat och försöka vinna valet.

”Hur skulle jag ha någon moralisk auktoritet att stanna kvar i ett lag som arbetar för orsaker och principer?” sa han.

Velázquez beklagade samtidigt att Washington inkluderat hans tre barn och hans fru, Lourdes Samaniego, som också är biträdande justitieminister, en position som hon också måste avgå från för att kunna bemöta anklagelsen.

Han varnade även för att han måste ta hand om förhållandet mellan Paraguays och USAs regeringar. ”Jag har alltid betraktat mig som en allierad till USA, jag kommer att försöka få tillgång till dokumenten så att jag kan försvara mig”, sade han.

President Mario Abdo Benítez välkomnade å sin sida avgången och ansåg att Velázquez hade visat en mogen attityd genom att prioritera ”nationens intressen och trovärdighet”.

Mitt i den politiska uppståndelsen försäkrade han att han skulle tillkännage namnet på sin nya vicepresident under helgen.

Cubadebate 220812
(Övers: CV)

 

Vicepresidente de Paraguay renuncia tras acusaciones de corrupción por parte de Estados Unidos