Twitter och Facebook i USA-regimens tjänst

Twitter och Facebook i USA-regimens tjänst

Exemplen på hur Twitter och Facebook censurerar och manipulerar blir allt fler. Vi behöver förstå att dessa sociala medier är verktyg i USA-imperialismens tjänst.

Måndagen den 24 oktober 2022 började Twitter stämpla vissa kubanska medier som ”anknutna till Kubas regering”, en åtgärd som censurerar och stigmatiserar landets offentliga medier. Man genomför alltså ett beslut för att påverka mottagare och potentiella läsare av tweets från de medier som stämplats.

Twitter har sagt att man bland användarna inte kommer att rekommendera eller bredda konton för bland annat Cubadebate, Radio Rebelde, Radio Habana Cuba, Gramna, Trabajadores, Juventud Rebelde och Canal Caribe, utan åtskillnad mellan medier som finansieras av fackföreningar, politiska organisationer eller statliga medier.

Edilberto Carmona, som handhar Cubadebates profiler på sociala medier, sa till Cubaperiodistas att beslutet ”är ett försök att klassificera de medier som de anser vara ’demokratiska’ och påverka den allmänna opinionen utifrån sin maktposition”. ”Det är ironiskt att de erkänner att det finns stora regeringsanknutna medier, som BBC eller NPR, men att de inte får dessa etiketter på grund av sitt ’redaktionella oberoende’ ”.

”Cubadebate har tidigare drabbats av denna typ av blockad, som t.ex. 2019, såväl mot sin huvudprofil, dess redaktörers och medarbetares profiler, vilket bara bekräftar det vi visste: rapportering från en alternativ synvinkel till den västerländska geopolitiska ordningen övervakas och censureras.”

Den spanske analytikern Carlos González Penalva menar att denna manipulering av algoritmer för att göra vissa medier mindre synliga än andra är en del av ”konstruktionen av en enhällig flock”, det vill säga att införa en enda berättelse. ”Vi har gått från nazistisk graffiti mot judar till Twitter-branding”.


Kubanska medier som Twitter diskriminerar

Twitters beteckning ”regeringsanknutna medier” är godtycklig, och har ingen förklaring till varför bara vissa av världens regeringsmedier drabbas men inte alla (eller ens de flesta) statliga medier. Inte heller de som får större delen av sina resurser från [Väst]regeringar för att kunna bedriva sin verksamhet, ibland i strid med tredjeländers lagar. Kommer ADNCuba, Cubanet eller Diario de Cuba, för att bara nämna några exempel på medier som får pengar från federala institutioner i USA för ”regimskifte på Kuba”, att stämplas med etiketten ”media anknutet till USAs regering”?

Det finns en uppenbart nedsättande ton i detta urval efter politisk lämplighet. Därmed visar Twitter sin egen ”redaktionella linje”. Som alla medier hanterar man innehållet enligt lagar från sin regering, i det här fallet USAs. Man ”modererar inte innehållet”, vilket man förskönande ofta upprepar, men man filtrerar och hanterar information med politisk partiskhet.

Patricia Maria Guerra Soriano, Cubaperiodistas 221024
/cv
Twitter “marca” y limita el alcance de medios cubanos

Facebook censurerar ännu en kubansk hemsida

I ett uppenbart försök att tysta kubanska röster på nätet så är sedan den 25 oktober Razones de Cubas sida på FB nedstängt.

Razones de Cuba har sedan start arbetat för att avslöja och fördöma USA:s terrorism och undergrävande verksamhet mot Kuba.

Denna censur äger rum samtidigt som Twitter sedan igår stämplar en rad Kubavänliga konton som ”regeringsanknutna”. Det hel är en del i det permanenta mediekriget mot Kuba.

Twitter har inte på något sätt kommunicerat med de drabbade eller svarat på klagomål. Facebook stänger ner utan förvarning, meddelande eller möjlighet till klagomål.

Agerandet strider mot normerna på nätet och kränker rätten till information.

Cubadebate 221025 (nedkortat)

Facebook censura la página del sitio Razones de Cuba

Och en något äldre artikel på samma tema: 

Facebook arbetar för Washington

Mindre än en vecka före Nicaraguas presidentval raderade mediegiganten Facebook kontona för hundratals av landets viktigaste nyhetsmedier, journalister och aktivister. Det gemensamma för de nedstängda kontona är att de tillhörde anhängare till landets vänsterregering. En regering som Washington vill störta.

Facebook hävdar att kontona var s.k. bots engagerade i ”icke-autentiskt uppförande”. Med tanke på att ca halva landet använder FB kan beslutet knappast vara mer våldsamt och inkräktande. Inblandningen misslyckades, då FSLN vann en överlägsen valseger.

”Vad Facebook gjort är en skrämmande inblandning…de har stängt kontona för vanliga aktivister i Sandinistpartiet. Särskilt drabbade var unga människor, ofta med många följare”, säger John Perry som är journalist och lever i staden Masaya.

Saken förvärras av att när dussintals av de nedstängda gjorde inlägg på Twitter för att visa att de inte var bots, utan verkliga människor som censurerades, så plockades deras konton systematiskt bort.

”Dessa konton används av många nicaraguaner för att få nyheter och för att kommunicera med varandra om aktuella händelser. I detta fall om valet. Så det är mycket bekymmersamt att uppenbarligen utsattes en politisk grupp för nedstängning, nämligen Sandinisterna”, säger Daniel Kovalik, människorättsadvokat och observatör vid valen.

Såväl Perry som Kovalik anser att det inte är någon tillfällighet att FB vidtog åtgärder mot det parti som USA:s regering vill störta.

Alan Macleod, Mintpress 211108 (nedkortat)

The Facebook Team that Tried to Swing Nicaragua’s Election is Full of U.S. Spies