Tyskland finansierar desinformation i Kuba

Massmedia: kommunikation eller manipulation?

Massmedia: kommunikation eller manipulation?

Sedan tre år tillbaka finansierar tyska regeringen ett projekt för att påverka medierna i Kuba. I en officiell deklaration från 25 juli 2017 säger tyska regeringsrepresentanten Marcus Ederer att tyska UD hållit en workshop för unga kubanska journalister via TAZ-Panter-Stiftelsen.

Det var som svar på en fråga från Die Linkes Heike Hänsel som Ederer sa att syftet är att ”intensifiera kulturellt- och utbildningsutbyte”. Ederer, som tidigare arbetat för tyska SÄPO, är numera vice utrikesminister. Men ministern sade inte hela sanningen. För sanningen är att tyska regeringen försöker påverka de kubanska medierna och blandar sig i landets interna angelägenheter. Något som tyskarna öppet erkänt fyra månader innan Ederers uttalanden.
Enligt ett dokument från regeringen daterad 16 mars 2017 (Drucksache 18/11550), står under titeln ”Att skapa öppningar för politiskt arbete” på sidan 14: ”Utrikesministeriet vill genom att intensifiera de kulturella relationerna bidra till att gradvis skapa en öppning i Kuba. I den avsikten utveckla projekt för att hjälpa till att bereda marken: t.ex. stödja Cuban-European Youth Academy; under Neuemann-stiftelsen genomföra utställningar med kubanska artister i Tyskland. En workshop organiserad av Panter Stiftelsen och finansierad av tyska UD bidrar också till en öppning i medierna, en sektor som är strikt reglerad i Kuba.” Det är alltså så att för att uppnå målen används tidskriften TAZ och Panter Stiftelsen.

4 augusti publicerar TAZ en del uppgifter om workshopen som hållits i Kuba, i vilken, enligt TAZ, samtliga deltagare arbetar för kubanska medier. I sammanhanget publiceras en artikel av Maykel González Viero som presenteras som korrespondent för ”Diaro de Cuba” i Santa Clara. Det är allmänt bekant att ”Diaro de Cuba” skapades i Madrid 2009 av en grupp kontrarevolutionärer finansierade av USAs UD genom NED (National Endowment for Democracy). Den nordamerikanske undersökande journalisten Tracey Eaton skriver 27 september 2016 i sin blogg ”Along the Malecon” att ”Diario de Cuba” enbart under 2015 mottog 283.869 dollar från NED. Varför döljer TAZ detta? Och varför förtiger det att Maykel González samarbetar med USAs propagandasändningar genom kanalen ”Martí Noticias”? Dessutom har tyska regeringen betalat utbildningen för en journalist som de presenterat som medarbetare åt kubanska medier, medan sanningen är att denne arbetar för medier finansierade av USA och Spanien, vars syfte är att störta Kubas konstitutionella ordning.

Cubadebate 170812 (med källhänvisningar)