US-officer med Che Guevara t-tröja får sparken

Att ha en Che-tröja under uniformsjackan går inte för sig. Nu hotas den sparkade officeren till livet. Han har bildat sig sin socialistiska uppfattning efter tjänstgöring i Afghanistan och under utbildningstiden på West Point.

En från USA:s militärakademi West Point utexaminerad officer fick dödshot efter att ha burit en Che-tröja. Han skrev också på nätet att ”kommunismen kommer att segra”. I en video knäpper Spenser Rapone upp uniformsjackan. Under den ser man en t-tröja med Che. Fotot togs i samband med hans examen från West Point i maj 2016.

Fotona, som kom ut 2017, ledde till dödshot och aggressiva drev. En undersökning kom i måndags fram till att Rapone förordade en socialistisk revolution och att han nedvärderat höga befäl. Detta efter att han tidigare fått anmärkningar för ett ”beteende som inte passar en officer.” Rapone har nu fått sparken från armén enligt det som gäller dem som inte uppför sig som det förväntas. (vanvördigt avsked).

Rapone säger att hans väg till kommunismen utvecklades från erfarenheterna i Afghanistan. Dessa känslor förstärktes under hans studier vid West Point. Han sade också att han tweetade fotona på sig själv i höstas för att visa solidaritet med baseballspelaren Colin Kaepernick, som orsakade en våldsam nationell debatt, efter att han protesterat mot polisbrutalitet och diskriminering av svarta i USA genom att knäböja när USA:s nationalsång spelades efter baseballmatcher.

I måndags svarade Rapone på avskedet med en tweet där han visar långfingret vid ingången till Fort Drum, med orden ”en sista honnör”.

Rapone säger till nyhetsbyrån AP att han ”betraktar sig som en revolutionär socialist”. Och han fortsätter: ”Jag vill uppmana alla soldater som har ett samvete att de ska lägga ner sina vapen och förena sig med mig och så många andra som är beredda att sluta tjäna imperialistagenter, och istället förena sig med oss i en revolutionär rörelse.”

Han skickades till Afghanistan 2011 och var kulspruteskytt i Khostprovinsen. ”Vi tyranniserade ett av världens fattigaste länder. Vi har ett av världens mest avancerade krigssystem och allt vi gjorde var att invadera, brutalisera och terrorisera en befolkning som inte hade något att göra med vad USA hävdade var ett hot.”

Rapone förordar inte bara klassiska socialistiska tänkare som Karl Marx. Han har också studerat skrifter från Stan Goff, en pensionerad officer från USA:s specialstyrkor som blev en socialistisk anti-krigsaktivist. Rapone: ”Naturligtvis är min militära karriär definitivt avslutad. Å andra sidan har många människor visat stöd för mig. Det finns många veteraner, såväl aktiva som före detta, som tycker som jag.”

The Independent 180619

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/cadet-us-army-che-guevara-tshirt-spenser-rapone-kicked-out-west-point-fort-drum-a8406641.html