USA driver Nej-kampanj i Kuba

Efter en lång process, med bland annat tusentals möten där kubanerna diskuterat fram det nya förslaget till grundlag, är det dags för folkomröstning. Foto: Aljazeera

USA i Nej-kampanj inför omröstningen i Kuba

Inför folkomröstningen om Kubas nya grundlag har USA (!) dragit igång en påverkanskampanj som via falska konton på sociala medier ska få kubaner att rösta ”nej”. 

24 februari ska kubanerna folkomrösta om den nya grundlagen. Den har tagits fram av Nationalförsamlingen och under hösten diskuterats av kubanerna på tusentals möten. Utifrån dessa diskussioner har förslaget omarbetats och ska inom kort alltså ut på folkomröstning. USA kan som vanligt inte hålla fingrarna borta, utan har startat en kampanj för att få kubanerna att rösta ”nej”.

Som en del av ”förstärkningen av USA:s politik gentemot Kuba” säger sig USA främja ”det fria flödet och utan begränsningar av Internet på ön” enligt USA:s ”Insatsstyrka” på nätet. Denna har nu lanserat kampanjen #JagRöstarNej för att försöka påverka resultaten i folkomröstningen om Grundlagen som äger rum 24 februari.

Enligt USA:s propagandakanal mot Kuba, Radio Marti, så har #JagRöstarNej syftet att få kubanerna till att rösta nej till frågan ”Bekräftar du Republikens nya Grundlag?” Radio Marti, som utgör en del av Byrån för Radio/TV-sändningar (OCB) och en av de mest inflytelserika i Insatsstyrkan, diskuterades detta vid gruppens senaste sammanträde den 6 december i Washington. De uppger att ”Många kubaner har gillat och delat hashtagen #JagRöstarNej och #Ni1 i ett försök att visa missnöje med den kubanska regimen under Raul Castro och Miguel Diaz-Canel.”

Med en politik som baserar sig på spridande av ”fake-news” i syfte att förvränga sanningen om Kuba så är det inte särskilt svårt att avslöja denna strategi av desinformation på sociala medier som sprids av Radio Marti inför folkomröstningen.

I dokumenten inför budgeten 2018 och 2019 så vill cheferna för propagandasändningar utnyttja kubanska konton på Facebook och andra sociala medier för att sprida innehåll som är skapat av USA:s regering, men som mottagarna ska tro skrivs av vanliga kubaner på ön.

Cheferna i OCB skriver: ”På grund av att hemsidan för Radio och TV Marti blockeras på ön är den digitala strategin för OCB ändrad på de sociala nätverken i enlighet med att YouTube, Google och Facebook hör till de mest besökta sidorna i Kuba. Genom att använda AVRA-teknologi kan Radio Martis program omvandlas och sändas via Facebook Live tillsammans med programmen från TV Marti. Detta gör det möjligt för OCB att leverera program på ett ekonomiskt och effektivt sätt, såväl vad gäller radio som TV. Under 2018-2019 skapar OCB digitala utrustningar för att användare ska tro att det är vanliga Facebookanvändare som delar information. Genom att sidorna är öppna i Kuba ökar de möjligheten att de förmedlade nyheterna ska delas i de kubanska användarnas flöden.”

Strategin att hitta på påstådda användare (”de många kubanerna”) utanför ön är inget nytt. Samma metod användes under den så kallade Gröna Vågen mot Iran under valen där 2009. I en skrift publicerad i juni 2010 skrev vi: ”I fallet med Kuba – med hänsyn till att uppkopplingen till nätet är bristfälligt på grund av blockaden – så handlar det om experiment liknande de som gjorts nyligen av USA mot Venezuela och Iran.”

Under den så kallade Gröna Vågen spelade twitter en så viktig roll att själve USA:s utrikesminister gav order om att servrarna till Iran inte fick störas. Det visade sig att de flesta aktivister som fördömde valfusk och förtryck i landet inte fanns i Iran utan i USA.

Kan man säga att samma sak händer vad det gäller Kuba? Utan tvekan finns många av de twittrare som attackerar den kubanska revolutionen i USA eller andra länder utanför Kuba. Men inte alla. Några av dem utför sitt propagandaarbete från USA:s ambassad i Havanna.

Förutom robotar och troll i CIA:s tjänst, och som tas i bruk vid fall som den kommande folkomröstningen, så finns det i Kuba några riktiga personer som twittrar om sitt missnöje. Så är fallet med vissa avlönade agenter bland vilka bloggaren Yoani Sanchez utmärker sig.

På tal om henne, så publicerade hon i juli 2009 uttalanden om ett möjligt genomförande av en Grön Våg i Kuba. När hon tillfrågades om likheterna mellan situationen i Iran och Kuba vid detta tillfälle svarade den inflytelserika bloggaren: ”Jag tror vi är lite långt ifrån detta. Civilsamhället är fortfarande fragmenterat, samlingspunkter, sätten att ha kontakt med varandra är mycket svaga. Men jag tror inte att möjligheten är väldigt avlägsen. Det är möjligt att vi inom några år kan agera på detta vis. Då kommer det att finnas mer sofistikerad teknologi och en kubansk Grön Våg skulle till och med kunna bli mer omfattande.”

Vad menar hon med en ”mer omfattande Grön Våg”? Enligt Wikipedia så resulterade USA:s UD:s experiment i samband med protesterna i Iran i 20 döda. Händelserna kallas också Facebook- och Twitter-revolutionen. Kan det vara kampanjen #JagRöstarNej som nu ska ge impulsen från USA till att sprida våld och död också i Kuba?

ZonaFranK 190117

La campaña de #EEUU contra el referéndum constitucional en #Cuba