USA förbereder militärt angrepp på Venezuela

John Bolton, en krigsivrare som kampanjat för bombningar av Nordkorea och Iran. Som hävdat att Kuba framställer biologiska vapen. Foto: Gage Skidmore CC BY SA 2.0

USA förbereder ett militärt angrepp.

  1. Journalisten Jose Vicente Rangel rapporterade i söndags om att USA planerar en militär intervention från flygbasen Eglin i Florida och attackerna kommer att riktas mot de venezolanska baserna i Palo Negro (Aragua), Puerto Cabello (Carabobo) och Barcelona (Anzoátegui). Rangel sa också att källor från USA avslöjat att det redan försiggår truppmobiliseringar på USA-basen på Ön Curazao. Två USA-hangarfartyg är redan stationerade vid Curazao. Ett annat tecken som bekräftar denna upptrappning är närvaron av icke reguljära militära grupper längs gränsen mellan Colombia och Venezuela.

USA utsåg Elliott Abrams som USA:s högste ansvarig för Venezuela. Neo-Con och hök, ökänd i Latinamerika, i Palestina och Mellanöstern, Reagans och Bush:s man i smutsiga krig. Drivande i vapenhandel med Iran under kriget mot Irak för att finansiera Contras i Nicaragua. Abrams hade uppdraget att stödja militärerna och dödsskvadronerna i Honduras, El Salvador och Guatemala. Abrams stod bakom Bush:s krigspolitik i Mellanöstern och invasionen av Irak och USA:s stöd till Israels illegala bosättningar på palestinsk mark. Dessutom blockeras all handel från USA till Venezuela av alla typer av produkter som används för destillation, crackning och förädling av oljan

2. Venezuela genomför militära övningar i hela landet och kommer utöka den folkliga milisen till 2 miljoner människor. Reuters hade tidigare  skrivit om att ryska legosoldater hade anlänt till Caracas. Dimitri Peskov, ryska regeringens talesperson,  sa i veckan att regeringen inte känner till denna information och Rysslands ambassadör i Venezuela förkastade informationen som ännu en bluff. Däremot informerade försvarsministern Vladimir Padrino Lopez om militära övningar med två ryska strategiska bombflygplan Tu-160 (s k Blackjack), ett militärt transportflygplan An-124 och ett långdistansflygplan Il-62.

3. Maduro förkastade igår USA:s och oppositionens krav på presidentval. Däremot menar Maduro att regeringen är öppen för att föra en dialog med oppositionen och för att tidigarelägga val till Nationalförsamlingen. Högsta Domstolen (TSJ) beslutade igår på riksåklagarens begäran att förbjuda oppositionsledaren Guaidó att lämna landet och att frysa hans bankkonton. Riksåklagaren har öppnat en förundersökning mot Guaidó.

4. Uruguays viceutrikesminister Bergamino sa idag att landet varit i kontakt med EU:s Mogherini för ett gemensamt dialoginitiativ gällande Venezuela. Han sa också att Uruguays regering är öppen för att hjälpa till att hitta fram till en dialog mellan de stridande parterna. Uruguayanska medier rapporterade igår kväll om att EU tillfrågat Uruguay om att vara säte för en eventuell internationell dialogrunda.

5. Oljebolaget PDVSA:s högsta chef Manuel Quevedo sa i går angående USA:s oljeblockad att bolaget tittar nu på alla alternativ för att komma runt den. Bland annat aviserade han att inga oljefartyg kommer att släppas till USA utan betalning i Venezuela. Quevedo sa också att dotterbolaget Citgo fortsätter med sin verksamhet och kommer inte tillåta att USA beslagtar Citgos intäkter. Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton säger i en intervju för Fox News att Administrationen är i kontakt med USA:s oljejättar inför ett ”regimbyte”. Det skulle göra skillnad om vi fick USA:s oljebolag att producera Venezuelas olja, säger Bolton. USA:s oljeblockad mot Venezuela innebär att USA behåller alla intäkter från Venezuelas kommande oljeförsäljning i landet. Även betalningar för oljan från november och december 2018 behåller USA. Oljeblockade omfattar också Venezuelas bolag Citgo i USA med 3 raffinaderier och ca 3 500 bensinstationer. Alla intäkter från bolaget kommer Trump att beslagta enligt Bolton. Dessutom blockeras all handel från USA till Venezuela av alla typer av produkter som används för destillation, crackning och förädling av olja.

Nordic Vene 190130