Det finns bara för eller mot! Venezuelas kris

Det finns inga men…

Det finns inga men. Antingen är du mot USA-intervention eller så är du inte det. När imperialismens svärd hänger över en självständig nations hals, som Nicaragua, Venezuela eller Kuba, då är du antingen på imperiets sida eller så är du på folkens. När det gäller liv eller död finns inga nyanser. Man kan inte stå vid sidan om. Du måste välja att ta ställning för de förtryckta eller så blir du själv förtryckare. Du behöver inte gilla Ortega eller Maduro. Du behöver inte tycka att de är det bästa valet av ledare för sina länder. Men du måste opponera dig mot Imperiet och stödja folkens rätt att själva bestämma över sitt öde. Annars skiljer du dig bara en hårsmån från erövrarna och kolonisatörerna från Europa som genomförde västra halvklotets värsta förintelse. Det här är en fråga som inte har två sidor.

IFCO, ”Präster för Fred”, USA 190128

Venezuelas värsta kris

Som ni utan tvekan känner till så genomgår Venezuela, utan att överdrift, sin värsta kris i modern tid. 23 januari utropade sig den tidigare i huvudsak okände oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas ”interimspresident”. Han hade nyligen utsetts till talman i den sedan flera år ur funktion satta Nationalförsamlingen. Han erkändes omedelbart av Washington och dess allierade. Med detta steg har USA eskalerat sitt program för regimförändring på ett sätt utan motstycke. Dessutom hotar det öppet med militära aktioner för att störta Maduroregeringen.

Det spelar ingen roll att Guaidó inte valts. Det spelar ingen roll att Maduro fick 6,2 miljoner röster i presidentvalet i maj, vilket är ca 31 procent av valmanskåren, jämförbart med Obamas resultat 2008. Det fick Maduro i ett val som USA redan på förhand underkänt. USA gick så långt som att hota oppositionskandidaten Henri Falcon. I motsats till vad bolagsmedierna säger så har den nuvarande kuppen väldigt lite att göra med mänskliga rättigheter eller demokrati. Se på de nära USA-allierade: Gulfstaterna, Egypten, Colombia, Honduras, Brasilien osv. Istället drivs USA av geopolitiska intressen för att, sin roll som Imperium, ha total kontroll över regionen. Utnämningen av Ellit Abrams, förespråkare för USA-stödda dödsskvadroner i Centralamerika, som speciell ansvarig för Venezuela, borde inte lämna något tvivel om detta.

Nu har USA:s Finansdepartement tillkännagivit nya sanktioner mot Venezuelas oljebolag PDVSA, som i praktiken är ett oljeembargo mot Venezuela. Det förbjuder alla oljeförsäljning och köp till och från landet. Precis som USA:s egen Kongress Utredningsservice varnade i november så kommer denna åtgärd att ”förvärra Venezuelas svåra humanitära situation.”

Venezuelanalysis 190130