Havanna reser sig mot förödande skador

Eva Björklund

Det blev en förfärlig natt 28-29 januari, med en tornado klassad som förödande, den nästvärsta registrerade i världen enligt den internationella Fujitaskalan som anger vindhastighet och skadeomfattning, 6 steg från 40-72 mph (miles per hour) och lätta skador, till 5e steget: 261-318 mph och förödande skador, som Kuba drabbades av. Sjätte steget har 261-318 mph och ofattbara skador.

Chefen för Kubas meteorologiska institut, Celso Pazos konstaterade att tornadon på 16 minuter drog fram från öster till nordost genom de värst drabbade Havannakommunerna Guanabacoa, Diez de Octubre, San Miguel de Padrón, Habana del Este och Regla, 11,5 kilometer på 16 minuter. Pazos förklarade också att en tornado oftast är oförutsägbar, den uppstår snabbt, är oerhört intensiv med stora skador på bebyggelse och natur, men också kortvarig.

Över en miljon invånare blev utan el på grund av fallna elledningar, träd och lyktstolpar, men tack vara den snabba insatsen av 40 arbetarbrigader hade hälften fått tillbaka elen redan första dagen efter tornadon. De som inte fått tillbaka elen får sova i tält och få matransoner.

Mödra- och barnsjukhuset i Diez de Octubre tillhörde de som drabbades värst, och patienter förflyttades till andra sjukhus och vårdcentraler. Ingen enda medborgare lämnades åt sitt öde.

Kubas huvudstad kommer att resa sig med våra gemensamma ansträngningar, sa president Miguel Díaz Canel, när vinden mojnat besökte de.  Fyra människor dog, och 195 skadades, varav 12 allvarligt.  1 238 bostäder skadades sade vice ordförande i Havannas Förvaltningsråd. Dessutom orsakades tornadon omfattande jordskred och stora skador på industrier och jordbruk.

Luftfarten till och från Havanna ställdes in och hänvisades till Santiago där skadorna endast omfattade bussarna.

Källa Anthony Brenner, PL, 190130