USA förbjuder humanitära transporter till Kuba

USA:s blockad förbjuder humanitära transporter till Kuba

USA:s blockad, som förbjuder humanitära flygtransporter till Kuba, kränker kubanernas mänskliga rättigheter. ACERE, en sammanslutning av organisationer som försöker skapa konstruktiv politik i USA gentemot Kuba, fördömer förbudet mot att två charterflyg, som försökte transportera medicinska förråd från Miami till Havana hindrades av USA- Det är en allvarlig kränkning av erkända mänskliga rättigheter.

Företagen, Skyways Enterprises och IBC Airways, sökte ett formellt tillstånd för flygningarna för att kunna föra in nödvändig medicinsk hjälp till ön. Företagen hänvisade till regler som tillåter medicinsk last och utgör ett undantag mot de generella förbuden som USA infört mot Kuba.

USA:s UD blockerade omedelbart transporterna med flera ton mediciner förra veckan. Det samtidigt som Covid-19 pandemin tagit ny fart runt om i världen. Trumpadministrationen har förbjudit privata charterflyg sedan i oktober, som en del av en serie grymma åtgärder. Dessa anses sedan länge misslyckade av grupper i USA och det internationella samfundet. Detta är ytterligare ett bakslag för framgångarna i de bilaterala relationerna som gjordes under Obama.

ACERE uppmanar den valde president Biden och hans kommande administration att återinföra politiken av diplomatisk, politisk och ekonomisk integration som genomfördes när Biden var vice-president. Denna senaste attack på USA-medborgares rättigheter att resa och på kubanernas grundläggande mänskliga rättigheter är särskilt grymma när de sker mitt under en global pandemi som kräver mer, inte mindre, multilateralt samarbete.

Att förbjuda två flygtransporter med humanitärt och medicinskt bistånd påverkar allvarligt välbefinnandet bland kubanska familjer, som redan drabbats hårt av naturkatastrofer, effekterna av Covid-19 pandemin och de ekonomiska konsekvenserna av att Kuba stängde sina gränser då man prioriterar folkets liv och hälsa. Det senaste knippet av sanktioner ökar bara det onödiga lidandet och isolerar USA ytterligare.

The US blockade prohibiting humanitarian flights to Cuba affects the human rights of Cubans – ACERE

Acere 201125

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer, samt från vanligt folk på ett slut på blockaden. Likaså växer kravet, inte minst i länder där de kubanska medicinska läkarbrigaderna arbetar, att Henry Reevebrigaderna ska tilldelas Nobels Fredspris 2021! Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!        

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Fredspriset: SKRIV DITT NAMN MED UPPMANINGEN ATT NOBELS FREDSPRIS 2021 SKA TILLDELAS DE KUBANSKA MEDICINSKA LÄKARBRIGADERNA, HENRY REEVE!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Bort med blockaden: SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

Ekonomiskt bidrag: OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72