Med legoknektarna har vi inget att diskutera

De som bad om dialog bryter den. Om San Isidro

Den 27 november samlades folk framför Kulturministeriet i Havanna och framförde olika krav. I respekt för önskemålen och kraven från ungdomar med band till konst, öppnade ministeriet sina portar för ett utbyte av åsikter med vice kulturminister Fernando Rojas och representanter för kultursfären. Men också ungdomar med helt andra intressen hade samlats via sociala nätverk.

Efter drygt fyra timmars dialog kom man överens med ett nytt möte som kulturministern skulle leda, efter att man enats om deltagare och frågor att diskutera.

På eftermiddagen den 3 december mottog Kulturministeriet ett oförskämt mail där en grupp, som tagit över från alla de övriga, ensidigt ställer krav för att påtvinga den andra parten villkor för att de ska acceptera en dialog.

De vill bland deltagarna ha med personer som sedan länge uteslutit sig själva genom att skända nationella symboler, begått kriminella handlingar och attackerat statsledningen under en förklädnad av att kalla det konst. Med denna manöver har de torpederat varje försök till dialog.

Kulturministern kommer inte att träffa personer som har direkt kontakt med, finansieras av och får logistiskt- och propagandastöd från USA:s regering. Inte heller med medier som finansieras av federala medel från USA.

Vi förkastar förslagen i mailet, som vi publicerar på Kulturministeriets hemsida. Det är krav från en grupp som är i avsaknad av legitimitet och etik för att platsa i de kubanska kulturella institutionerna.

För ungdomarna och för alla som samlades framför ministeriet 27 november och som inte sålt sitt arbete till en nation som är en fiende till den kubanska, är portarna fortsatt öppna för dialog, i enlighet med vad som varit praktik i historien och de kulturella institutionerna sedan revolutionen.

Republikens president Miguel Diaz-Canel har sagt att vi inte är en regering som agerar underjordiskt. Vi är en revolution som är vid makten, som bland sina största styrkor har kulturen, en kultur som är suverän, oberoende och i grunden antiimperialistisk.

Med legoknektarna har vi inget gemensamt och inget att diskutera.

I mailet från gruppen (som finns i originaltexten) ställs sju krav, som de säger inte är förhandlingsbara, bland annat:

  • Att de ska få utse vilka de vill till samtalen, en lista på 32 personer
  • Att Kubas president ska delta, liksom representanter för Justitieministeriet och Inrikesministeriet
  • Att de ska kunna bjuda in vilka ”oberoende” medier som helst, också USA-finansierade

Kubas Kulturministerium 201204 (nedkortat)

Rompen el diálogo quienes pidieron diálogo

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)