USA föser samman en splittrad opposition i Nicaragua

Nicaragua, Marco Rubio
Delar av oppositionen i Nicaragua på besök hos senator Marco Rubio i Miami. Foto: @marcorubio & youtube

USA föser samman en splittrad opposition i Nicaragua mot Sandinisterna

Nicaraguas splittrade opposition enades formellt i torsdags för att kunna få bort Daniel Ortega från presidentposten i valen nästa år.

Bildandet av ”den Nationella Koalitionen” kommer en dag efter att OAS (De Amerikanska Staternas Organisation) haft möte för att diskutera försämringarna av demokratin i Nicaragua under Ortega. [OAS medverkade aktivt i kuppen i Bolivia i höstas och har inget att säga om de dagliga politiska morden i Colombia eller polisvåldet i USA. OAS, och dess chef Almagro, är ett av USA:s många verktyg i utrikespolitiken. Så det är inte konstigt att USA/OAS tvingat oppositionen i Nicaragua att enas.]

Representanter från ett brett spektrum av politiska partier och organisationer undertecknade ett dokument där de lovar att ”strida för rättvisa, demokrati och mot diktatur”. Det skedde i ett hotell omgivet av polisfordon och kravallpolis.

Luis Fley, en tidigare chef för de USA-stödda ”Contras”, som (militärt) bekämpade Sandinisterna på 1980-talet, sa att den nuvarande situationen påminde honom om tidigare kränkningar av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter med tusentals nicaraguaner som gått i exil.

Fley anser att den Nationella Koalitionen är ett alternativ i valen 2021. Han jämförde det med den samling av partier som gjorde att Violeta Chamorro vann valet 1990 [När 14 partier enades mot Sandinisterna. Dessa var hårt pressade av de USA-stödda Contras, som trängde in från baser i Honduras och mördade lärare, hälsovårdspersonal och Sandinistsympatisörer]. Chamorro gjorde slut på Ortegas första presidentperiod.

Den tidigare Contraschefen Fley säger: ”Vi ska kämpa för att befria politiska fångar, skapa en ny valmyndighet, valreformer, trovärdiga och observerade val. Den Nationella Koalitionen kommer inte att samarbeta med diktaturen.”

Alexa Zamora, medlem av ”Blå och Vit Nationell Enhet”, en annan grupp som gått med i Nationella Koalitionen säger: ”Vårt mål är att få bort Ortega, vår gemensamma fiende.” Andra som ingår i Nationella Koalitionen är Farmworkers Movement, the Civic Alliance, the Liberal Constitutionalist Party som förre presidenten Arnoldo Alemán tillhör, Evangeliska Democratic Restoration Party och Fley’s Nicaraguan Democratic Force, som består av tidigare Contrasmedlemmar. Ortegaadministrationen har inte kommenterat den nya koalitionens mål.

Beslutet att gå med i koalitionen var svårt för vissa och orsakade interna motsättningar. Contrasledaren Fley igen: ”Idag byggs hoppet runt Nationella Koalitionen som enda alternativet för att få till stånd förändring med civil kamp, enda sättet att få till de nödvändiga och angelägna förändringar som landet behöver.”

New York Times 200625

Fractious Nicaraguan Opposition Unites to Challenge Ortega

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72