USA hindrar italiensk journalist att resa från Spanien till Kuba

Geraldino Colotti hindras av USA att resa från Italien till Kuba.

Det har hänt förut och nu händer det igen. Imperiet utövar sin världsmakt. USA:s regering hindrade igår den italienska journalisten och författaren Geraldina Colotti från att resa till Kuba från Spanien.

Colotti, försvarare av progressiva regeringar i Europa och Latinamerika, hade bokat flyg med Air Europa till Kuba. Dit var hon inbjuden för att delta i en antiimperialistisk konferens på Martin Luther King-institutet. Konferensen började idag, men hon kunde alltså inte delta.

Colotti köpte sin biljett i Rom, med mellanlandning i Madrid, för att fortsätta till Kuba. ”Jag bokade på nätet med kreditkort och betalade för ett bagage. Jag hade fått boardingkortet till Madrid och reserverade en sittplats till Kuba. När jag går till disken säger de att jag måste köpa ett visum till Kuba. Jag gör det och kommer tillbaka för att pollettera bagaget. Jag ser att den anställde tittar på sin skärm och ser helt perplex ut: ’tillträde nekat’. Ingen kunde förklara varför”, berättar Colotti. Och fortsätter: ”Chefen kommer. Han ringer Madrid. De svarar honom: ’du får ringa Washington’.” Efter en stund återkommer han och meddelar att Colotti inte kan åka till Kuba för att ”USA skyddar sina gränser”.

Dagstidningen VEA kontaktade Colotti igår och frågade om USA stoppade henne för hennes förbindelser med Venezuela. Det då hon försvarar den Bolivarianska Revolutionen. Hon svarade: ”Ja, det tror jag. Venezuela är i blickpunkten nu. Leopoldo Lopez´(en av högerns frontfigurer i Venezuela) har sin pappa i Italien och EU-parlamentet. Fascisterna i Venezuela jobbar hårt med lobbyarbete och de har mycket stöd.”

”Eftersom jag håller fast vid mina uppfattningar har jag alltid problem. De censurerar mig.” Hon tillade att detta inte kommer att stoppa henne.

Diario Vea 111031

EEUU impide a periodista italiana viajar a Cuba desde España