USA kontrollerar all kommunikation i Latinamerika
Intervju med Julian Assange om USA:s dominans av medier. Lika aktuellt nu som då.
Journalisten och Wikileaks skapare, Julian Assange, intygar att 98 procent av all kommunikation i Latinamerika skickas via demokratins stora förkämpe, USA. [enligt dem själva].
Stormakten utnyttjar detta för att spionera och främja sitt inflytande i världen. ”98 procent av telekommunikationerna från Latinamerika till resten av världen, går via USA. Det innefattar textmeddelanden, telefonsamtal, e-post osv.” Och Assange tillägger: ”Syftet är att få information om hur Latinamerika uppför sig, hur olika ekonomiska transfereringar rör sig och hur viktiga ledare agerar.” Intervjun gjordes av en rysk TV-kanal från Ecuadors ambassad i London 2013.
Enligt Assange tillåter detta Washington att förutsäga hur de olika ledarna agerar och det ger USA information och möjlighet att utöva påtryckningar på alla viktiga personer. ”USA har aggressivt lagt sig i och stoppat ekonomiskt samarbete i Latinamerika. Det sker genom USA:s kontroll av Swift, Visa, MasterCard och pengar som skickas via Bank of America. USA tar över ekonomiska transaktioner och telekommunikationer och det ger en viss kontroll över staterna”, tillägger Assange.
Assange säger att Washingtons intresse av Latinamerika var lite nedtonat under det första decenniet på 2000-talet, då det var mer fokuserat på Mellanöstern. Men nu har det åter prioriterat regionen. ”Under det första decenniet på 2000-talet kunde flera latinamerikanska stater utveckla och stärka sitt oberoende i motsatsställning till USA:s intressen. Men tyvärr är USA åter intresserat av Latinamerika.”
Assange anser det nödvändigt att skapa teknologiskt oberoende och bekämpa USA:s spioneri. ”Det är ingen riktig självständighet om man inte har de nödvändiga elementen: kontroll av ekonomin, telekommunikationer och kontroll av polis och rättsväsen.”
Vad gäller den tidigare CIA-teknikern Edward Snowden, som lever i asyl i Ryssland efter att ha avslöjat sitt lands massiva spionage, uppger Assange att Wilileaks var inblandat i Snowdens asylansökan till ett 20-tal länder. ”I några fall för att vi trodde att det fanns en verklig möjlighet till att dessa länder skulle bevilja asyl och i andra fall för att vi ville skapa debatt och att allmänheten skulle se och fördöma när man såg hur olika regeringar uppträdde.” Assange minns att det i Latinamerika var Venezuela, Bolivia och Ecuador som visade intresse av att ge asyl till Snowden.
Han sade att sådana som han själv och Snowden, som publicerat information från hemliga arkiv, behandlas som terrorister av USA. ”Obama har talat om USA:s ’exceptionalitet och särställning’ om denna typ av förföljelse av avslöjare. Medierna behandlar också informatörer som terrorister. När en president talar om exceptionalitet försöker han i själva verket att säga att regler för civiliserat uppträdande inte gäller hans land. Det gäller också invasion av andra länder, eller missbruka lagen i sitt eget.
Enorsai, Argentina, 131012
EE.UU. controla toda la comunicación latinoamericana