USA kräver straffrihet för sin undergrävande verksamhet i Kuba. Annars…

Illustration: Linnaea Mallette (CC-0)

USA hotar Kuba om inte regeringsfientliga demonstrationer tillåts

USA organiserar protester i Kuba i syfte att försvaga och störta landets regering. När kubanska myndigheter inte tillåter destabiliseringen rycker Vita Huset ut för att hjälpa sina skyddslingar. När har USA-administrationen visat sådan omsorg om demonstranter i Chile eller Colombia? Eller i USA, för den delen? Med tusentals skadade och fängslade i samband med Black Lives Matter-demonstrationerna. Var det någon som nämnde ordet ”hyckleri”?

USA:s regering hotade i fredags med nya åtgärder mot Kuba om landet inte tillåter antikubanska krafter, som utgör en del av USA:s strategi mot Kuba, att agera straffritt i landet.

Hoten uttalades av Juan Gonzalez, rådgivare i Latinamerikafrågor till president Biden, i en intervju med spanska nyhetsbyrån Efe. I denna säger Gonzalez att USA-administrationen kommer att agera om Kuba inleder rättsprocesser mot de som ligger bakom uppmaningar till demonstrationer 15 november. Målet med demonstrationerna är destabilisering och våld.

Uppmaningar till demonstrationer i Kuba. (De har nu ändrat datumet från 20 till 15 november). Ser det ut som man planerar fredliga manifestationer? 

 

Från sommarens manifestationer. Här ber de om en ”humanitär militär intervention” från USA. Och påstår att ”de massakrerar det kubanska folket med specialtrupper från Kuba och Venezuela”. Ska man ljuga ska man tydligen göra det rejält. 

Gonzalez: ”De individer som är inblandade i kränkningar av fundamentala universella rättigheter för det kubanska folket ska veta att vi kommer att reagera”, sa han i hotfull ton.

”Kubas framtid ska inte avgöras från Washington, men vi är fullständigt engagerade för att stödja och förstärka rösten från det kubanska folket som vill ha en förändring”, sa Bidens rådgivare.

Cubadebate 211022 (nedkortat)

El imperio quiere impunidad para sus operadores en Cuba y amenaza con más medidas

 

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0