USA krossar mexikanskt bolag som levererar mat till Venezuela

Illustration: worker / Openclipart, modifierad av Joel Assarsson (CC0 1.0)

USA krossar mexikanskt bolag som levererar mat till Venezuela

Washington förstör utbytet ”olja-för-mat-utbytet” mellan Venezuela och det mexikanska företaget Company Libre Abordo.

Igår meddelade det mexikanska företaget att det gått i konkurs och har förluster på 90 miljoner dollar.

Tillsammans med partnerföretaget Schlager Business Group hade det mexikanska företaget ingått ett avtal med Venezuelas regering i slutet på 2019 för att byta livsmedel och andra basvaror mot venezolansk olja. Det är en metod som använts av andra länder som utsätts för USA:s sanktioner för att kunna importera nödvändiga varor i utbyte mot råvaror.

I pressmeddelandet slår Libre Abordo fast att de pressades av USA:s regering för att bryta avtalet och säga upp det. I texten står att ”olika kampanjer från representanter för affärs- och politiska grupper med stort inflytande, och till och med påtryckningar från USA:s regering”, medfört att det tvingats upphöra med sin verksamhet.

”Internationell politisk press har medfört att Libre Abordo och Schlager slutat acceptera venezolansk råolja”, står det i pressmeddelandet som refererar till det faktum att överenskommelsen brutits på grund av dessa påtryckningar.

För flera veckor sedan meddelade det mexikanska företaget nyhetsbyrån Reuters att ”rederier som hyrts in för att transportera venezolansk olja utsätts för sanktioner av USA:s regering.”

I mars avslöjade Reuters att FBI hade inlett undersökningar mot tre mexikanska företag: Libre Abordo, Schlager och Group Jomadi Logistics & Cargo, efter att de misstänkte att USA:s sanktioner mot Venezuelas oljehandel ”kränktes”.

FBI:s påtryckningar mot utbytet olja – livsmedel backades upp av en officiell talesperson för Trump-administrationen, vilket ledde till företagets konkurs och det ofrivilliga slutet på avtalet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo  och det speciella sändebudet Elliott Abrams sa i april att ”UD och Finansministeriet undersökte företag som bröt mot sanktioner som satts in mot Venezuelas oljebolag PDVSA” som en del i ”Washingtons kampanj för att utrota inkomstkällorna för president Nicolas Maduro”, enligt rapporten från Reuters.

I samband med att iranska tankfartyg anlänt till Venezuela insisterade Elliott Abrams åter på att sanktioner drivs mot företag som har kontakter med PDVSA. ”Vi har varnat rederierna i hela världen, liksom fartygsägare, kaptener, försäkringsbolag och vi har varnat hamnar mellan Iran och Venezuela. Jag tror inte de kommer att hitta skeppsägare, försäkringsbolag, kaptener och besättningar som är beredda att delta i dessa transaktioner i framtiden.”  Abrams medgav att USA:s politik syftar till att kväva och destabilisera den venezolanska ekonomin.

Några dagar tidigare hade chefen för USA:s Latinamerika National Security Council, Mauricio Claver-Carone, hotat det spanska oljebolaget Repsol, italienska ENI och indiska Reliance med ”förödande sanktioner” på grund av deras avtal med PDVSA.

Venezuelas olja är det som ekonomin bygger på och USA fokuserar på att hindra exporten och importen av förädlade produkter som drivmedel. USA hindrar också importen av basvaror genom att isolera Venezuela från det internationella finansiella systemet.

Enligt information från Libre Abordo till Reuters skulle företaget ha levererat 210 000 ton majs, 1 000 vattentankar och andra basprodukter i utbyte mot olja. Detta har nu omintetgjorts av USA.

Det här visar att USA:s tal om att det i sina sanktioner gör undantag för mat och medicin är ren och skär lögn. [Likaså visar det hur lögnaktig USA:s påståenden är om att dess sanktioner enbart är en bilateral fråga mellan USA och det sanktionerade landet. Det är ett argument som brukar anföras av försvarare till USA:s sanktioner och blockader.]

Orinoco Tribune 200603 (något nedkortad)

Washington Destroys the Oil-for-Food Exchange Between Venezuela and Mexican Company Libre Abordo (Sanctions on Food)

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72