USA mot Kuba – tillbaka till Kalla Kriget

USA mot Kuba – tillbaka till Kalla Kriget

Miami är tillbaka i ett kompromisslöst kulturellt krig mot Kuba. Trump kastar skit på Obamas Kubapolitik och försöker närma sig exilkubaner, exilnicaraguaner och exilvenezolaner, samtidigt som han anhåller och deporterar dem som försöker ta sig till USA.

I takt med att Trumpadministrationen fortsätter att införa fler och fler sanktioner mot Kuba, så blir delar av den kubansk-amerikanska exilsamhället i Miami allt mer isolationistiska och hårdföra mot ön, rapporterar AP. Opinionsundersökningar på senare år har visat att många kuba-amerikaner var motståndare till embargot möt ön. Det gäller särskilt de yngre. Enligt en undersökning 2018 från Florida International University så var 65 procent av kuba-amerikanerna mellan 18 och 39 år i Miami motståndare till ett fortsatt embargo.

Trumpadministrationens ansträngningar att vända politiken av närmande och istället införa allt hårdare sanktioner, faller vissa aktivister i smaken. Det är de som vill straffa Kubas regering och få till stånd regimförändring.

Nyligen förbjöds flera kubanska artister, sådana som reaggaetongruppen Gente de Zona och sångerskan Haila Mompié att ge konserter i Miami. AP rapporterar att YouTube”personligheten” Alex Otaola ”organiserar bojkotter” för att hindra grupper som påstås ha bindningar till sitt lands regering från att uppträda i USA.

Under sitt ”State of the Union”-tal den 4 februari så kritiserade Trump förre presidenten Obamas politik för mer utbyte med Kuba. Trump ”står upp för frihet i vår hemisfär” och har vänt på Obamas ”misslyckade politik”. Medan Trump hävdar att hans politik hjälper kubaner och venezolaner så riskerar såväl kubaner som venezolaner i USA att deporteras. Dessutom har 60 000 asylsökande tvingats tillbringa många månader i Mexiko för att vänta på beslut i osäkra gränsstäder. Bland dem finns 7 700 kubaner och 2 000 venezolaner. Under 2019 ökade antalet kubaner kraftigt jämfört med 2018.

Cuba Central Team 200207

Inreseförbud för hotell-VD

Melia Hotels International meddelar att dess verkställande vice VD och rådgivare, Gabriel Escarrer, har fått brev från USA:s UD. Enligt tillämpning av Artikel IV i den så kallade ”Liberty Act” (Också känd som Helms-Burton), så släpps han inte in i USA om inte den spanska hotellkedjan uppfyller speciella krav vad gäller dess aktiviteter i Republiken Kuba inom 45 dagar. I uttalandet från Melia sägs att ”vi tror att liknande brev skickats till fler än 100 företag med verksamhet i Kuba”. Bland dem kan finnas andra spanska företag som Iberostar, NH Hotel Group, Barceló Hotel Group och Be Live. Men vad gäller Barceló, NH och Be Live, uppger de till Hosteltur att de inte fått något liknande meddelande.

Melia Hotels säger att ”villkoren som USA:s UD ställer är inte möjliga att uppfylla. Dessutom är de emot europeiska regler som anser att Helms Burton kränker de mest elementära principerna i Internationell Rätt.”

USA:s UD hävdar att två hotell finns i Holguinprovinsen, på en jordplätt som ägdes av familjen Sanchez Hill i slutet på 1950-talet. Melia kommenterar med att ”det räcker att påminna om att kraven [mot oss] först restes i Spanien av påstådda representanter för den nämnda familjen, men kraven underkändes av våra domstolar i första instansen.” Melia avslutar sitt uttalande med att ”vi upprepar, det som inte kan vara på annat sätt, vår respekt och förtroende för en positiv lösning från de spanska myndigheternas och domstolarnas sida. Vi insisterar ännu en gång på troheten, likheten och ansvaret för att våra filialer alltid utvecklat sitt arbete i Kuba och förväntar oss att den nuvarande kontroversen, som orsakas av aktiveringen av Artiklarna III och IV i Helms Burton, löses på ett fördelaktigt sätt för vår hotellkedja.”

Hosteltur 20200205

Western Union stoppar penningöverföringar till Kuba

Western Union, som också används av företag som Forex, överväger att avsluta penningöverföringar till Kuba [vilket de enligt uppgift redan gjort från Sverige] rapporterar OnCuba. Enligt en talesman för Western Union beror det på ”de unika utmaningar som ställs för att hantera överföringstjänster för länder utanför USA till Kuba”.

I september 2019 införde Trumpadministrationen nya sanktioner som begränsar penningöverföringar för att ”hindra överföringar från USA som berikar insiders i regimen och deras familjer.”

Cuba Central Team 20200221

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0