USA motarbetar och övervakar besök till Kuba

Foto: Raquel Pérez

Internationella medier konstaterade nöjt att antalet turister till Kuba första halvåret minskade med 5,6 %, efter sex års kontinuerlig tillväxt med 13 % om året. ”Ett hårt slag”, ”traumatiskt och förödande” för Kuba läser vi i dagstidningar som redan förutspår att de ekonomiska prognoserna inte kan hållas.

Antalet besök från USA har minskat med 23,6 % under första halvåret och det visar att Vita Husets ansträngningar att skada turismen till Kuba har haft effekt. Kom ihåg att USA:s UD i många månader utfärdat varningar och rekommenderat att inte resa till Kuba på grund av påstådda ”akustiska attacker” mot resande från USA. Och USA begränsade ytterligare de redan kringskurna möjligheterna till kulturella och andra utbyten som Obama auktoriserade. Obama gjorde det i tron att besökarna från USA skulle påverka kubanerna. Det blev tvärtom, de flesta besökare var mer positiva till Kuba än innan resan. Nu måste besökare resa i grupp och aldrig individuellt. Och som det står i direktivet: ”medföljas av en anställd, konsult eller agent för den förmedlande organisationen som ska försäkra att all tid ägnas åt utbyten”. Resans syfte bör vara politisk för att ”främja det kubanska folkets oberoende från sina myndigheter”.

Är det inte märkligt att medier som utmålar Kuba som en polisstat är tysta över det utnyttjande och den ideologiska kontroll av USA-medborgare som dess regering kräver? Likaså är det ett brott av USA-resenärernas rätt till att röra sig fritt. Och vi ska komma ihåg att normal turism fortsatt är förbjuden för USA-medborgare på grund av blockaden.

Vi läser inga artiklar eller tidningsledare som fördömer dessa inskränkningar för USA-medborgare och hur det påverkar den kubanska befolkningen. Inriktade på att skuldlägga den kubanska regeringe så förklarar aldrig nyheter och reportage hur mindre inkomster från turismen betyder mindre resurser till samhällstjänster, till att höja lönerna eller för att den privata sektorn i Kuba ska växa.

De mest cyniska medierna skyller nedgången i turism på den kubanska staten. Argentinska Infobae och ecuatorianska El Comercio, med flera, publicerar material från Marti Noticias, Vita Husets propagandakanal riktat mot Kuba, med titeln ”Utan transporter, hygienartiklar, el eller varmvatten rasar turismen på Kuba”.

Vi får givetvis inte läsa att nedgången stannade upp i juni, då antalet besökare var lika många som förra året.

Lögner, överdrifter och döljande av fakta. Så agerar mediedrevet som tjänar Trumpadministrationen i kriget mot turismen till Kuba.

Cubainformacion 180806 (med källhänvisningar i originalet)

http://www.cubainformacion.tv/index.php/lecciones-de-manipulacion/80367-viajar-con-comisario-politicoa-ila-imposicion-de-donald-trump-que-redujo-las-visitas-a-cuba