USA möter motstånd i försöken att splittra Karibien

Barbados vägrar vara dörrmötta åt USA. Här landets premiärminister Mia Mottley från Labour Party. Foto: Facebook: Mia Mottley

USA stöter på motstånd i försöken att splittra Karibien

Flera små ö-nationer i Karibien vägrar följa USA:s agenda för att splittra regionen. Barbados premiärminister Mia Mottley deklarerade nyligen att hennes land inte skulle skicka sin utrikesminister till Jamaica för att vara med på mötet med USA:s utrikesminister Pompeo. Mottley refererade till Barbados åtagande att förbli en neutral och icke-aggressiv nation mot andra länder. Hon sa att hennes regering inte kommer att vara med i USA:s försök att splittra den karibiska regionen: ”När Errol Barrow sa att ’vi ska vara vänner med alla och underlydande till ingen’, hade han ingen aning om att detta hållningssätt skulle omfamnas av varje premiärminister som kommit efter honom. Det är minst lika giltigt idag, ja, kanske än mer än när han sade det första gången”, sa Mottley.

Hon tillade: ”Som ordförande i CARICOM är det omöjligt för mig att gå med på att min utrikesminister skulle vara med på ett möte där inte alla medlemmar av CARICOM är inbjudna. Om några är inbjudna, men inte alla, så är det ett försök att splittra denna region”.

Och Barbados är inte ensamt. Ytterligare två karibiska nationer har förenat sig med Barbados för att bojkotta mötet med Pompeo.

Enligt ett uttalande från Republiken Trinidad/Tobago så stöder regeringen i det landet Barbados inställning och kommer inte att sända någon representant till mötet med Pompeo i Kingston, Jamaica. Trinidad/Tobagos premiärminister, Dr Keith Rowley, sa att Barbados premiärminister har hans land stöd: ”Premiärminister Mottley har det fulla stödet från regeringen och folket i Trinidad/Tobago i principerna och visionerna för karibisk enhet. Barbados premiärminister talar också för Trinidad/Tobago när det gäller karibisk enhet.”

Också Grenada lovar att inte delta i detta möte som försöker splittra Karibien. Grenada ansluter sig till Barbados och Trinidad/Tobago.

USA har använt sig av Karibien som ett sätt att isolera länder som Venezuela och Kuba. I detta har USA blockerat sjöfartsleder till dessa två länder.

[I slutet på förra året lade sig USA öppet i valet i den lilla karibiska ö-nationen Dominica för att förhindra återvalet av landets premiärminister. Också i detta misslyckades den arroganta supermakten].

[Måltavlan för Pompeos ansträngningar är, som så många gånger förr, Kuba och Venezuela. Men det finns alltså små, beroende länder som ändå visar värdighet och vågar stå upp mot bjässen USA]

Telesur 200121

Three Caribbean Nations Reject Pompeo’s Visit to Jamaica