USA och dess agenter i kampanj mot kubanska läkare i Mexiko

USA och dess agenter i kampanj mot kubanska läkare i Mexiko

CIA-filialen USAID och mexikanska parlamentsledamöter från partiet PAN samarbetar i en omfattande kampanj mot de kubanska läkare som kontrakterats av Mexiko. Det enligt en undersökning av den politiska analytikern Katu Arkonada.

Arkonada hävdar att koordinatören för PAN:s parlamentsledamöter, Julen Rementeria, står i spetsen för den antikubanska kampanjen. Den bedrivs enligt två huvudspår: Det ena är att hävda att närvaron av kubanska läkare i Mexiko är obehövlig. Det andra är att läkarna skickas till konfliktzoner. Detta påstående drivs också från Miami genom kampanjer på sociala medier. 

Julen Rementeria har nära band till terroristen Orlando Gutierrez Boronat, ledaren för organisationen Directorio Democrático, som initierade våldsamheterna i Kuba i juli 2021. Han är också talesperson för kampanjen SOSCuba som riktar sig mot det kubanska hälsovårdssystemet och som vill ha en USA-intervention i Kuba. Rementeria har dessutom band till ”Fundación para los DDHH en Cuba”, som bland mycket annat genomför olika aktioner för att motarbeta de kubanska läkarbrigaderna i Latinamerika.

Finansieringen till den antikubanska kampanjen kommer från USAID, som fått förnyade fonder från USA:s regering både i oktober 2021 och nu i september 2022.

Margarita Guerra, chef för USAID:s Latinamerika- och Karibienprogram, är huvudkoordinator och finansiär för kampanjen som syftar till bojkott av de kubanska läkarna.

[Sedan flera år motarbetar USA intensivt de kubanska läkarbrigaderna. Länder som ber om kubanskt bistånd utsätts för påtryckningar och exempelvis Panama tvingades backa ur ett planerat samarbete. Tidigare har högerregeringar i Bolivia, Brasilien och Ecuador avslutat samarbetet med de kubanska läkarbrigaderna och hyllats av USA, som givetvis inte erbjudit några egna läkare istället. Lilla Andorra, som fick kubansk hjälp under Covid-pandemin, stod emot USA:s krav på att inte acceptera de kubanska läkarna. USA beskyller också Kuba för människohandel, dåliga läkare etc. I ett speciellt program försöker man locka läkarna att hoppa av och överge sina patienter. Allt för att beröva Kuba goodwill och ett av dess inkomstkällor.]

Cubadebate 220907

Denuncia analista en México campaña financiada por USAID para atacar a médicos cubanos

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72