USA och dess NGO:er

En omfattande verksamhet för inblandning i andra länder. Inget annat land har något i närheten av detta. Men när hörde vi en enda liten antydan om kritik av USA?

USA:s öppna och hemliga inblandning i andra länders angelägenheter saknar motstycke. Bland annat ingår en rad s.k. ”icke statliga organisationer”, NGO i arsenalen. De framställs som oberoende och objektiva och citeras flitigt när det passar. Den flagranta inblandningen från USA kritiseras aldrig, utan det är Ryssland som, oftast utan bevis, brännmärks. 

USA och dess i högsta grad beroende NGO:er. Ett verktyg i arsenalen för undergrävande sabotage.

Kuba har ännu en gång fördömt USA:s inblandning i landets affärer. USA:s regering avsätter många miljoner dollar för att finansiera NGO:er, utan skattebetalarnas medgivande. NGO:erna blandar sig i angelägenheterna för en suverän stat och driver undergrävande verksamhet för att störta regeringen.

USA gör detta i flera ”misshagliga” länder, men nu var det Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez som uppmärksammade detta med hänvisning till en rapport från början på året framtagen av ”Cuba Money Project”, som i många år vaskat fram uppgifter om USA:s finansiering av olika grupper i Kuba. I rapporten återges dokument från USA:s skattemyndigheter från år 2000 och framåt, vilka avslöjar hur NGO:er finansieras av olika källor från USA. I många fall skickas pengarna vidare till ”undermottagare” som inte identifieras.

Skattemyndigheterna visar tydligt att hundratals kubanska aktivister varje år får pengar från NGO:er som finansieras av USA:s regering, framgår det av rapporten.

En av dessa organisationer är Directorio Democrático Cubano, Inc. Ett dokument från februari 2021 visar hur DDC, med säte i Miami, spenderade över en miljon dollar på olika aktiviteter 2019. Bland målen för organisationen är undergrävande verksamhet inriktad på att värva kulturarbetare och kubanska ungdomar.

Ett annat avslöjande gäller finansieringen av NGO:n Grupo de Apoyo a la Democracia, Inc, som säger sig ha fokus på hjälp till påstådda ”politiska fångar” och deras familjer. Ett dokument från april 2020 visar hur de fick en knapp miljon dollar, nästan till 100 procent från USAID. Av dessa lämnade gruppen knappt 200 000 dollar till en ”undermottagare” som inte avslöjas.

Andra nämnda organisationer i dokumentet är Center for a Free Cuba, Cubanet News Inc.; Foundation for Human Rights in Cuba; International Institute on Race, Equality and Human Rights, och Outreach Aid to the Americas, Inc.

För att bemöta sabotaget har Kuba lagar som ger landet juridiska möjligheter att försvara sig. Vilket förstås stör de som vill störta regeringen.

Cubainformacion 210614 (något nedkortat)

Sin consentimiento de su pueblo, Estados Unidos destina fondos a ONGs para interferir en Cuba

Cuba denunció la injerencia de EE.UU. mediante la financiación de varias ONG

SOLIDARITET MED KUBA! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0