USA och pressfrihet – en sorglig historia

USA skyddar inte fri press, den kränker den

USA:s regering använder en rad strategier för att försöka rättfärdiga sin inblandning i andra länders affärer. Ett av de viktigaste verktygen är anklagelser mot USA:s antagonister för att de kränker yttranderätten. Det är inte så lite ironiskt med tanke på att landet är ledande i kränkningar av pressfriheten. Och i motsats till de länder som Washington anklagar, så sträcker sig USA:s censur globalt och skadar människor över hela planeten.

Bidenadministrationen anstränger sig för att beskriva sig som en försvarare av medborgerliga rättigheter. I maj gjorde Vita Huset ett uttalande för att peka ut Ryssland som en ledande fiende till yttrandefrihet och USA som denna frihets ädla försvarare. Men sanningen är att Washington är skyldig till exponentiellt mer förföljelse av journalister än vad Moskva ens anklagas för.

USA:s förföljelse av Julian Assange hotar yttrandefriheten i hela världen. Det finns ingen hemskare symbol för den löjliga framställningen av USA som skyddare av pressfrihet än den auktoritära förföljelsen av världens mest kände journalist: Julian Assange.

USA:s hänsynslösa attack mot Assange, grundare av WikiLeaks, är antagligen det värsta slaget mot yttrandefrihet som någon regering gjort. Det är i grunden en kriminalisering av journalism. Washington försöker få Assange utvisad och åtalad. En australiensisk medborgare som aldrig levt i USA. Och det för ”brottet” att ha publicerat korrekt information som visar USA:s krigsbrott. Dvs. den slags journalism som varje skicklig reporter borde göra.

Assange har redan suttit inspärrad i ett årtionde. 2015 uttalade sig FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga arresteringar och kom fram till att Assange utsatts för just detta. Han borde släppas och få skadestånd. Istället har Assange sedan 2019 utsatts för extrem och omänsklig  behandling i Storbritanniens högsäkerhetsfängelse Belmarsh, där han hålls tillsammans med mördare och andra våldsbrottslingar. FN dömde ytterligare en gång, denna gång 2019,  Storbritanniens regering för att kränka Assanges grundläggande rättigheter.

Med andra ord: Assange har suttit inspärrad i ett årtionde, utsatts för grym tortyr och kommer förmodligen att tillbringa resten av livet i ett nordamerikanskt fängelse. Allt på grund av att han begått ”brottet” att utöva journalistik.

Med detta fall skapar USA ett prejudikat som visar att det kan fängsla vilken journalist eller person som helst, var som helst, oavsett nationalitet, och slänga personen i en fängelsehåla.

Assange är inte det enda offret av detta slag i USA:s Kafkaliknande förföljelse. Landet håller flera politiska fångar (bortsett från de i Guantanamo), inklusive den svarte journalisten Mumia Abu-Jamal. Med mindre än 5 procent av världens befolkning har USA nästan 25 procent av dess fångar.

I mars tvingade USA:s regering YouTube att censurera ryska RT i alla länder. EU gjorde likadant och stängde ner RT och Sputnik. Washington och Bryssel insisterade på denna grova kränkning av pressfriheten för att Moskva påstods sprida desinformation om kriget i Ukraina. Men dessa länders egna medier har gång på gång avslöjats med att sprida fake news och vilseledande propaganda för att rättfärdiga olagliga västerländska angreppskrig. Det förklarar varför enbart 11 procent av nordamerikanerna tror på TV-nyheterna och bara 16 procent på tidningarna.

YouTubes censur påverkar hela världen. Det är inte bara ett privatföretag, det ägs av Google som är oupplösligt knutet till USA:s regering. 

Alla stora företag i Silicon Valley har kontrakt med USA:s regering. Google, Facebook (som äger Instagram och WhatsApp) och Twitter får beställningar på många miljarder dollar från regeringens olika agenturer som CIA, FBI, NSA, Försvarsdepartementet, Departementet för Inrikes Säkerhet (DHS), liksom polisdistrikt.

USA använder de stora företagen som verktyg för ”soft power” och censurerar obekväm information. Därmed kränker det yttrandefriheten för många miljarder människor i världen. Censuren kontrolleras ofta direkt  av USA:s säkerhetstjänst. Google och Facebook har anställt flera dussin tidigare CIA- och NATO- presstalesmän. Twitter har anställt många tidigare FBI-tjänstemän och den högste chefen för material om Mellanöstern på Twitter är också medlem av Brittiska Arméns psykologiska krigsföringsenhet som erkänner att den driver ”informationskrig”.

Censuren i Silicon Valley har tystat ett otal medier och journalister i Kina, Ryssland, Iran, Venezuela, Nicaragua, Kuba, Syrien och andra länder som är måltavlor för USA:s destabilisering.

En vecka innan valet i Nicaragua i november 2021 genomförde Silicon Valley en samordnad rensning av de som stödde Sandinisterna på sociala medier. Hundratals konton på Facebook, Instagram och Twitter censurerades. Alla var sådana som stödde Sandinisterna. Inte ett enda som stödde den USA-sponsrade högeroppositionen stoppades. Tvärtom; högeroppositionen lyfts ständigt fram på sociala medier medan vänstern censureras.

Liknande var förhållandet i samband med kuppförsöken i Venezuela. Landets demokratiskt valda ledare utestängdes från Twitter, medan USA-stödda Guaido och hans korrupta anhängare fick breda ut sig. [Samma sak har hänt upprepade gånger när det gäller kubanska media, vars konton plötsligt plockats bort vid olika politiskt viktiga situationer]

Genom att använda den tvivelaktiga anklagelsen om ”desinformation”, rättfärdigas censuren av oberoende röster.

Det finns också mer subtila och sofistikerade metoder. Google påverkar sina algoritmer för att lyfta fram de stora bolagens hemsidor och har en svart lista över medier som det gömmer vid sökningar. Det betyder att vänsterpublikationer allvarligt hindras av Googles algoritmer och därmed får mycket mindre trafik.

Också DuckDuckGo, som marknadsför sig som ett alternativ till Google, deltar i censuren. Efter att Ryssland gick in i Ukraina tillkännagav DuckDuckGo att det skulle plocka bort alla hemsidor som det anser vara proryska i samband med sökningar.

USA censurerar oberoende journalister i landet och finansierar s.k. oberoende journalister utomlands för att destabilisera utländska regeringar som inte följer USA:s vilja. CIA-organ som USAID och NED satsar miljontals dollar för att betala mediaaktivister i länder där USA vill framkalla regimförändring.

Definitionsmässigt är dessa mediaaktivister inte oberoende då de tar emot pengar från USA för att främja stormaktens intressen. I praktiken är de indirekt anställda av USA:s UD och verktyg för Washington. De har spelat nyckelroller i våldsamma kuppförsök i Nicaragua, Venezuela, Bolivia, Hong Kong, Syrien, Belarus och andra länder.

Det absurda hyckleriet när Washington förföljer oberoende journalister i USA och finansierar dem utomlands sätter ljuset på cynismen i USA:s informationskrig.

Washington må framställa sig som en fyrbåk för frihet och demokrati, men dess globala imperium är diktatorisk och hänsynslös. USA-regeringens förtryck påverkar alla på jorden. Så länge som USA-imperiet består och fortsätter att försöka kontrollera alla jordens politiska och ekonomiska affärer kan inget land och ingen människa vara helt trygg.

Ben Norton, Monthly Review 220812 (nedkortat)

U.S. gov’t is world’s worst violator of freedom of press, not its protector

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)