Venezuela producerar 93 procent av sitt livsmedelsbehov

Foto: Venezuelas regering

Venezuela producerar 93 procent av sitt livsmedelsbehov

Venezuelas vice president Delcy Rodriguez intygade under sitt deltagande i International Economic Forum i Sankt Petersburg att Venezuela har gått från att importera 80 procent av sitt livsmedelsbehov till att producera 93 procent av vad det konsumerar. Hon försäkrade att krisen som skapats av ”502 ensidiga skadliga åtgärder” som USA och andra länder infört frambringat ett fokus på produktion och mekanismer till att gå fram ”2021 kom de första signalerna på ekonomisk tillväxt. Hur det gjordes? Med medvetande från vårt folk. Saker händer inte genom mirakel, de kommer från ansträngningar av folket som ägnade sig åt produktion. Så vi gick från att importera 80 procent av vår mat till att producera 93 procent av det som konsumeras”, sa Rodriguez.

Hon sa att det drygt 500 sanktionerna målmedvetet sköt in sig på områden som olja, finanser och livsmedel. ”Det var ett totalt kvävande av Venezuela genom ekonomiska tvångsåtgärder.”

Hon framhöll också att den nuvarande situationen har skapat förändringar i världens ekonomiska system och en ”ny ekonomi. Denna situation som världen upplever idag är energikris, ekonomisk kris och det beror på att det handlar om en ny ekonomi.”

Venezuela, som återhämtar sig efter sju års tillbakagång, förutser en tillväxt på mellan 5 och 8 procent i år, enligt experter som anser att förbättringarna kommer att vara ojämna i de olika sektorerna och svårt att upprätthålla över tid. Den ekonomiska aktiviteten, som krympt med 80 procent sedan 2013, svarar positivt på de förändringar som Maduro infört och som öppnat upp för dollar och för privata investerare medan man minskar på övervakning och inblandning i företagen, enligt ekonomen Giorgio Cunto.

Venezuela Detail Zero 220617

Venezuela produces 93% of the food it consumes

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)