USA öser pengar över oppositionen i Nicaragua

Portalen `NICALEAKS´ avslöjar i dag att familjen Chamorro, ”USA:s familj i Nicaragua” inte bara får miljontals dollar helt öppet från CIA:s olika ”biståndsorgan” som NED, IRI, NDI eller USAIAD och dolt från ambassaden i Managua. Nu avslöjar Nicaleaks att Chamorro-klanen även får dollar via en ”triangel”, det vill säga från en annan ”institution” och ett annat land. Men avsändaren är densamma; USA.

Denna gång är de INCAE Business School i grannlandet Costa Rica som den 24 september 2019 generöst girerade över 50.000 dollar, cirka en halv miljon kronor, till Juan Chamorro i Nicaragua. Denne förestår också han en ”NGO”, FUNIDES eller the Nicaraguan Foundation for Economic and Social Development, på spanska; la Fundación Nicaragüense para el Desarrollo Económico y Social.

Familjen Chamorro, med Carlos Fernando och systern Christina och kusinen Juan Chamorro är sedan sandinisterna fick folkets stöd i de tre senaste valen också FSLN:s mest bittra politiska fiender. I familjens dagstidning La Prensa flödar invektiven mot sandinisterna på alla nivåer. Familjen är en av Nicaraguas rikaste och har under decennier utgjort den ekonomiska och politiska makteliten i landet.

I ett internt dokument, som Radio La Primerisimas chefredaktör William Grigsby avslöjade i fredags, fick denna trio inte mindre än tre miljoner dollar för att finansiera sin omstörtande verksamhet i Nicaragua. Inte bara dagstidningen La Prensa (La PrenCIA, som den döpts till i folkmun) pumpar ut sin giftiga propaganda mot FSLN. Carlos Fernando Chamorro publicerar dagligen den ”politiska linjen” som USA:s State Departement har utstakat via portalen El Confidencial, som ingår i en av Chamorros många ”NGO”, Grupo Cinco.

Frågan är vad som hade hänt om Proletären hade fått en budget av Vladimir Putin på tre miljoner dollar (30 miljoner kronor)? Det motsvarar cirka 17 341 nicaraguanska månads/minimilöner eller närmare 15 års lön för en (1) arbetare (ett snitt på minimilönen som fluktuerar från jordbruk, offentliganställda till byggnads som är de högst avlönade)

Allt mer flagnar fernissa från dessa ”oberoende” journalister som slutar som betalda språkrör från USA och som i nicaraguanens ögon är fosterlandsförrädare.

För det var USA som blockerade Nicaragua under hela 1980-talet och skapade en legoknektsarmé på 23.000 män som enligt Internationella Domstolen i Haag var ansvariga för mordet på 38.000 civila. De sprängde raffinaderiet i Puerto Sandino och USA minerade Nicaraguas enda djuphamn, den i Corinto. Totalt slogs värden för 17 miljarder dollar sönder av dessa USA-Contras, vars krig finansierade via droger.

USA drar allt mer åt tumskruvarna mot Nicaragua i dag och den opposition som svamlar om ”frihet” är i själva verket den opposition som prostituerar sig inför den stat som gör livet allt svårare för den gemene nicaraguanen.

Och det är intressant att dessa ”NGO´s” är verkliga lukrativa småföretag som är en spjutspets i USA:s ”Manual för Regimbyte”.

Och då är det bra att ha finansiärer, som INCAE Business School i Costa Rica. Då blir det inga problem med Skatteverket.

Den intressanta frågan är hur många nicaraguanska NGO´s som tar emot dollar från svenska UD och Sida?

Vi väntar på Nicaleaks nästa ”grävarrapport”!

Dick Emanuelsson 200707

 

 

 

 

KAMPANJ,KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72