Svenska riksdagsledamöter skriver till Chiles president

Många personer greps under protesterna mot regeringen i höstas.

Tisdagen den 7 juli tog Chiles ambassadör i Stockholm, Hernán Bascuñán emot ett brev undertecknat av sju svenska riksdagsledamöter. Ambassadören vidarebefordrade brevet till berörda chilenska myndigheter

Till:

Chiles president, Sebastián Piñera, Inrikesminister Gonzalo Blumel, Justitieminister Hernán Larraín

Vi undertecknare, medlemmar i Sveriges riksdag, vill framföra vår oro i dessa Corona-tider för hälsan hos de personer som fängslats i Chile till följd av de sociala protesterna som inleddes i oktober 2019.

Många av dessa befinner sig i preventivt fångenskap, anklagade för störande av allmän ordning. De utgör en ytterst utsatt grupp för Covid-19 smitta, då förutsättningar för fysisk distansering saknas till följd av trångboddheten och bristen på sanitära förhållanden i fängelserna, vilket bekräftats av rapporter från Chiles Högsta Domstol.

Vi förstår även att det finns ett antal minderåriga som befinner sig i preventivt fångenskap, vilket i sig är något som inget land borde ha.

Det är mot denna bakgrund som vi framför en begäran om att omvandla preventivt fångenskap till husarrest för att rädda människoliv.

Håkan Svenneling, Vänsterpartiet; Lorena Delgado, Vänsterpartiet; Jens Holm, Vänsterpartiet; Jessica Thunander, Vänsterpartiet; Vasiliki Tsouplaki, Vänsterpartiet; Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk ledamot; Anders Österberg, Socialdemokraterna

Initiativtagare till det här brevet:

Chile Despertó – Kommission Mänskliga Rättigheter / Bojkott, Stockholm – Göteborg – Norrköping – Södertälje

Arbetsgrupp för Politiska Fångar – Samordningsorganisation Stockholm Chile

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72