Tufft läge i Kuba

Befolkningen uppmanas att odla på lediga ytor för att hjälpa till med livsmedelsförsörjningen

Som alltid prioriterar Kuba skyddet av liv. Det betyder att det mesta av ekonomisk verksamhet stannat av under pandemin. Turismen, som står för ca 10 procent av BNP, är obefintlig. USA har skärpt sanktionerna till en aldrig tidigare skådad nivå. Också den USA-framkallade krisen i Venezuela slår mot Kuba. Läget är svårt och bristerna många. Men ingen lämnas utanför. Ingen vräks för att de inte kan betala och ingen svälter.

Krisen är allvarlig, men samtidigt har Kuba lyckats oerhört väl i kampen mot Covid-19. Med en befolkning på 11 miljoner har bara 85 personer avlidit. Kuba får beröm från många håll. Dessutom hjälper Kuba en lång rad länder med hälsovård genom sina medicinska Henry Reeve-brigader.

Solidaritet med Kuba och kamp mot blockaden är viktigare än någonsin! Stöd Kuba – gå med i Svensk-Kubanska Föreningen!

Tufft läge i Kuba

På grund av sanktioner, inkomstbortfall framförallt från turismen i samband med pandemin och flera andra orsaker genomgår Kuba en allvarlig ekonomisk kris. Kubaner uppmanas att odla mer av sin egen mat.

Det råder brist på flera olika livsmedel. Vissa har följt regeringens uppmaningar att odla, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Havannabon Nelson Piloto, 40, skapade en trädgård utanför det afro-kubanska religiösa samfundets Abakua tempel. Han har planterat paprika och kassava och säger sig ”göra det mesta möjliga av jorden”. Han följer uppmaningen att utnyttja lediga ytor för att odla mat.

Livsmedelssäkerhet är en övergripande fråga. Ön importerar ungefär två tredjedelar av sin mat vilket kostar runt 2 miljarder dollar om året. [Kostnaderna för blockaden är mer än dubbelt så hög]. Landet importerar också gödning, maskiner och foder till jordbruket. Kubas import har minskat i flera år. Nedstängningen av turism på grund av Covid-19 har förvärrat den ekonomiska situationen.

Kubaner uppmanas att använda överlevnadsstrategier som tillämpades under Specialperioden på 1990-talet. Det var en period av allvarlig ekonomisk kris till följd av Sovjetunionens fall, som då var Kubas viktigaste ekonomiska partner. Vissa hoppas att den nuvarande krisen kommer att leda till reformer som minskar den nuvarande centraliserade modellen. Den kubanske ekonomen Pedro Moreal säger: ”Inget positivt kan komma av monopol på leveranser, distribution och förvrängda priser.” Kubaner väntar i timtal i köer för att kunna köpa baslivsmedel som kyckling och ris. Den 51-åriga Havannabon Yanet Montes säger: ”Idag har vi kubaner två stora bekymmer: Covid 19 och mat. Båda dödar. Vi översvämmas av brist.”

Cuba Central Team (USA) 200702

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72