USA: Över 150 ungdomsledare reser till Kuba i solidaritet

Foto: Jonathan Buttle-Smith (CC-0)

Över 150 ungdomsledare från USA reser till Kuba i solidaritet

Den 24 april 2023 kommer över 150 unga ledare från sociala rörelser i USA att resa till Kuba för utbyte av erfarenheter med fackföreningar, gräsrotsaktivister, konstnärer och ungdomsorganisationer och delta i Kubas första maj-firande. Denna delegation är den största gruppen unga ledare som har rest till Kuba på flera decennier. Den kommer att skapa relationer med människor på ön, som sedan över sex decennier drabbas av USA-regeringens blockad.

Det tio dagar långa besöket organiseras av International Peoples’ Assembly (IPA) och kommer att omfatta ledare från organisationer som Black Men Build, Black Lives Matter Grassroots, Palestinian Youth Movement, Party for Socialism and Liberation, People’s Forum, med flera. Martin Luther King Jr. Memorial Center, en gräsrotsorganisation med säte i Havanna på Kuba som ägnar sig åt solidaritetsarbete och folkbildning, kommer att stå värd för detta historiska besök.

Under hela sin tid på Kuba kommer medlemmarna i ungdomsdelegationen att få chansen att direkt av det kubanska folket och organisatörerna höra om deras erfarenheter av att möta klimatförändringarna, kämpa för HBTQI+-rättigheter, bygga upp gräsrotsdeltagande i politiken, stärka livsmedelssuveräniteten, uppnå vetenskapliga och tekniska framsteg och göra kulturen tillgänglig.

Manolo de los Santos, en av VD för The People’s Forum och en av organisatörerna av delegationen, kommenterade att ”som unga ledare i USA vill vi bekräfta vår rätt att lära oss, idka utbyte och bygga relationer med det kubanska folket som lever under grymma sanktioner och hålls kvar på listan över statliga sponsorer av terrorism utan trovärdig anledning”. Han tillade: ”Denna historiska delegation kommer att förnya de historiska banden av solidaritet mellan folket på Kuba och i USA trots Bidens aggressiva utrikespolitik.”

Delegationen kommer i ett avgörande ögonblick då den allmänna opinionen i USA om USAs blockad mot Kuba håller på att förändras och unga människor ställer viktiga frågor om varför Kuba utsätts för USA-regeringens vrede.

Liberation 230407 /cv

Over 150 young leaders from the United States will travel to Cuba in solidarity