USA planerar att portförbjuda Kuba från Amerikanska Toppmötet

Bilden från det senaste toppmötet, 2018 i Lima, Peru. Foto: Perus utrikesministerium

USA planerar att portförbjuda Kuba från Amerikanska Toppmötet

”Summit of the Americas” hålls vart 4:e år. I år äger det rum i Los Angeles. Biden fortsätter på den av Trump inslagna vägen av en allt mer upptrappad och fientlig inställning till Kuba.

På en presskonferens i Havanna fördömde Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez att USA bestämt sig för att inte bjuda in Kuba till förberedelserna för det kommande Amerikanska toppmötet (Summit of the Americas) som ska äga rum i Los Angeles 8 – 10 juni.

Utrikesministern underströk att Washington försöker föra den allmänna opinionen bakom ljuset om inbjudningarna till detta möte och uppmanar USA:s utrikesminister Anthony Blinken att meddela om Kuba kommer att bli inbjudet eller inte och om USA tänker försöka utesluta också andra länder.

Rodriguez uppgav att USA utövar extremt hårda påtryckningar på ett antal länder i regionen för att de inte ska opponera sig mot uteslutningen.

Likaså sa Rodriguez att USA just nu arbetar med en plan för hållbar hälsovård i Amerika fram till 2030, något som den förhandlar om i hemlighet. Rodriguez beklagade att Kuba inte är med trots landets erkänt stora och framgångsrika erfarenheter inom hälsovård. 

Han sa att ”USA skickar militär istället för läkare” och att stormakten ignorerar behoven av hälsovård i Latinamerika och Karibien. Istället har det utnyttjat pandemin för att främja sina politiska intressen. ”Pandemin har varit en taktisk allierad till USA mot Kuba”, refererande till förstärkningen av blockaden och sanktionerna som infördes mot ön under brinnande pandemi.

”Blockaden är en massiv, systematisk och flagrant kränkning av kubanernas mänskliga rättigheter, av familjerna i USA och också av USA:s medborgare.” Han tillade att blockaden, som kväver den kubanska ekonomin, är en politik som skiljer sig från vad USA gör mot något annat land på planeten.

Han framhöll också att blockadpolitiken på ett skamligt sätt kombinerats med en kampanj mot Kubas hälsovårdssamarbete med andra länder. USA utövar påtryckningar på främmande regeringar för att de inte ska vända sig till Kuba.

På presskonferensen tog Rodriguez också upp utvandringen från Latinamerika. Här förhandlar USA med andra länder, bakom ryggen på allmänheten, och försöker tvinga latinamerikanska stater att förhindra emigration och ta emot de migranter som USA utvisar av rasistiska och främlingsfientliga motiv.

På presskonferensen sa utrikesministern att ”USA saknar all moralisk rätt att prata om mänskliga rättigheter. I USA kränks minoriteternas rättigheter, afro-amerikaner diskrimineras, fångar i privata fängelser utnyttjas, USA främjar krig och har hemliga fängelser på olika platser i världen.”

Vidare sa Rodriguez att ”Kuba stöder verkliga ansträngningar att stärka dialog, förstärka banden av samarbete mellan länderna på kontinenten, mellan medlemmarna i CELAC (Unionen mellan de latinamerikanska och karibiska staterna) och USA. USA borde inse att den latinamerikanska regionen har förändrats för alltid”, som en hänvisning till att det inte finns något utrymme för Monroedoktrinen (som hävdar att Latinamerika är USA:s bakgård).

Om toppmötet igen: ”Värdlandet för Amerikas toppmöte har ingen rätt att tillämpa godtyckliga uteslutningar. Det handlar om ett politiskt motiverat beslut utan annan grund än falska anklagelser och hyckleri för att dölja den nordamerikanska politikens sanna natur. Detta görs av inrikes- och valpolitiska skäl.”

Att utesluta Kuba från nästa toppmöte skulle vara en allvarlig historisk tillbakagång jämfört med tidigare möten. Det skulle vara förvånande om president Biden skulle avvika från sina föregångare, Obama och Trump, och påminde om att Kuba deltog både i Panama 2015 och Peru 2018.

Cubadebate 220425 (nedkortat)

Canciller de Cuba: La exclusión de Cuba de la Cumbre de las Américas sería un retroceso en la historia

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72