USA-restriktioner för 28 kubanska tjänstemän

Illustration: Linnaea Mallette (CC-0)

USA inför visumrestriktioner för 28 kubanska tjänstemän

I ett nytt aggressivt drag mot Kuba införde Biden-administrationen den 9 juli visumrestriktioner för 28 kubanska tjänstemän, i enlighet med presidentens kungörelse 5377, som upphäver icke-immigrerande inresa till USA för tjänstemän och anställda i den kubanska regeringen och Kubas kommunistparti. *)

Utrikesminister Antony Blinken meddelar i ett uttalande att beslutet berör ”höga medlemmar av Kubas kommunistparti med ansvar för att fastställa politiken på nationell och provinsnivå” och ”flera tjänstemän inom statliga medier och telekommunikation”. Som blivit vanligt på senare tid offentliggörs dock inte namnen på dessa personer.

Enligt Blinken är detta ”ett svar på de åtgärder som kubanska regeringstjänstemän vidtar för att begränsa kubanernas mänskliga rättigheter och grundläggande friheter” och hävdar att ”dessa 28 tjänstemän inkluderar tjänstemän som är inblandade i förtrycket av de fredliga protesterna den 11 juli 2021”.

Ännu en gång försöker USAs regering påtvinga Kuba sina avsikter genom att försöka underminera kubanska institutioner, skrämma offentliga tjänstemän och företrädare för lagen och med sina skamliga handlingar söka immunitet för politiska aktörer och brottslingar, som är till nytta för de imperialistiska syftena att få till stånd en mjuk kupp på Kuba.

I likhet med de tre tidigare omgångarna av åtgärder mot kubanska tjänstemän kommer det nya beslutet att ha liten praktisk effekt, men den är ett tecken på Washingtons verkliga politiska syften i sina förbindelser med Kuba. Hörnstenen är fortfarande den brutala blockaden som denna administration har tillämpat med samma grymhet i syfte att knäcka det kubanska folket och provocera fram en social explosion i landet.

Kubas utrikesminister på Twitter:

Efter det misslyckade försöket att provocera fram ett folkligt uppror på #Kuba 2021 försöker USAs regering och utrikesminister nu misskreditera folkets seger mot den imperialistiska aggressionen. Deras upprepade tvångsåtgärder strider mot internationell rätt och FN-stadgan.

– Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) juli 9, 2022

 

Cubadebate 220709 (Övers: Vaple)

Estados Unidos impone restricciones de visas a…

*) Announcement of Visa Restrictions Against Cuban Officials

 

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap
(150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden:
Pg 40 54 11–0 eller Swish 123 589 0975

eller till insamlingen ”Mediciner till Kuba”:
Pg 23 57 15–0  eller Swish 123 182 37 72