USA-spionage och sanktioner mot Venezuela

DEA-agenter. Fotot har inget direkt samband med artikeln. Foto: Creative Commons

USA-spionage och sanktioner mot Venezuela

USA:s knarkbekämpningsmyndighet DEA har infiltrerat agenter i Venezuela som bland annat hade till uppgift att plantera falska bevis för att kunna anklaga ledande venezolanska politiker för knarkaffärer. USA har också återinfört de sanktioner som det lättade på för en tid sedan. Venezuela går till val under året.

Media i USA avslöjade på torsdagen att US Drug Enforcement Administration (DEA) infiltrerat agenter i Venezuela för att i hemlighet skapa falska fall av narkotikasmuggling mot landets ledare.

Enligt den US-amerikanska källan fick han ett 15-sidigt memo från 2018 om den så kallade ”Operation Money Badger”, som bland sina mål hade ett dussin politiker, inklusive Venezuelas president Nicolas Maduro.

”Det är nödvändigt att genomföra denna operation utan att meddela de venezuelanska myndigheterna”, står det i dokumentet om operationen, som också hade diplomaten Alex Saab som ett av sina mål.

Den tidigare DEA-agenten Wes Tabor sade till amerikanska medier att även om Washington inte gillar att säga det offentligt så ”är vi de facto världens polis”.

DEA och USA:s justitiedepartement vägrade att svara på mediernas frågor om operationen, som genomfördes i strid med internationell rätt.

Avslöjandet kommer mot bakgrund av Venezuelas kommande presidentval, där president Maduro igår fördömde oppositionens destabiliseringsplaner.

I veckan meddelade Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement, att Washington ”har återkallat sanktionslättnaderna för Venezuelas guldsektor” efter att Venezuelas högsta domstol (TSJ) meddelat att vissa oppositionskandidater diskvalificerats från det kommande valet.

Den venezuelanska regeringen betonade att dessa amerikanska åtgärder utgör ”ett ultimatum mot hela det venezuelanska samhället” och ett sätt att försöka genomföra en statskupp genom att ignorera republikens institutioner.

Telesur 240201 (ZT)

Denuncian espionaje de EE.UU. contra dirigentes de Venezuela

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72