USA stödjer 73 % av världens diktaturer militärt – Sverige också diktaturkramare

Illustration: Linnaea Mallette (CC-0)

Den vanliga uppfattningen är att USA leder de västerländska demokratierna i en global kamp för att bekämpa terrorism och totalitarism och främja demokrati. Anders Romelsjö, www.jinge.se, har helt enkelt tagit uppgifter från ”Freedom House”, som brukar användas i västvärlden som trovärdig källa, och jämfört med vilka länder USA stöder. Freedom House är ett institut nära knutet till USAs utrikespolitik. Man levererar varje år en lista där man klassificerar friheten i alla världens länder. Så betraktar Freedom House Kuba som den enda diktaturen i Latinamerika. Ryssland klassas också som diktatur, medan länder som Mexiko, Colombia och Honduras är ”demokratier”. Också andra länder som USA inte gillar, som Venezuela med flera, betecknas som ”ofria”.

Oavsett det, enligt Freedom House USA-tillvända klassificeringssystem fanns det 49 nationer i världen 2015 som kan kategoriseras som ”diktaturer”. USA har lämnat militärt stöd till över 73 procent av dessa diktaturer!

Sverige är förstås en mycket mindre aktör i sammanhanget. Men inte oskyldigt. Svenska företag får inte exportera vapen till stater som gör sig skyldiga till grova och omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Ändå har svenska myndigheter godkänt export till 28 länder där människor torteras och fängslas för sina åsikters skull bara under de senaste fem åren. Genom kryphål i regelverket kan försäljningen fortsätta till länder som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Sverige ligger på plats 7 i vapenexport i världen.

jinge.se 171209

http://jinge.se/allmant/usa-stodjer-73-av-varldens-diktaturer-militart-sverige-ocksa-diktaturkramare.htm

/ZT