USA straffar de som tar emot kubanskt bistånd

Kuba är exempel på lyckat arbete mot Covid-19. USA är exempel på motsatsen.

USA straffar länder som tar emot kubanskt bistånd

Ända sedan USA lyckades få Brasilien att skicka hem de kubanska läkarna har Trump-administrationen eskalerat kampanjen och sabotagen mot de kubanska hälsovårdsbrigaderna. Regeringar utsätts för USA:s påtryckningar, USA för en mediekampanj mot biståndet och stormakten försöker förmå läkare att överge sitt arbete.

Samtidigt har alltfler länder bett Kuba om hjälp för att bekämpa Covid-19 pandemin. Dessutom höjs fler och fler röster över hela världen för att de så kallade Henry Reeve-brigaderna, med hälsovårdsarbetare tränade för att agera vid naturkatastrofer och epidemier, ska tilldelas Nobels fredspris.

Nu lanserar de högerextrema senatorerna Rick Scott, Marco Rubio och Ted Cruz lagförslag som ska straffa länder som tar emot den kubanska hjälpen. Enligt förslaget ska länderna betraktas som medverkande i människohandel. Projektet har döpts till ”Cut Profits to the Cuban Regime Act”, och syftar till att smutskasta Kuba samt hindra inkomster som Kuba får via brigaderna.

Detta är det senaste i en serie av åtgärder i Kongressen och från andra myndigheter som publicerar rapporter om påstådda missförhållanden i de kubanska programmen, försöker diskreditera brigaderna och beröva Kuba de resurser som kommer från uppdragen.

2019 klassificerade USA:s UD Kuba i den värsta kategorin av länder som USA anser bedriver människohandel. Senator Rubio kallar brigaderna för ”en modern form av mänsklig trafficking.”

För närvarande finns cirka 30 000 kubanska hälsovårdsarbetare i fler än 50 länder. Trumpadministrationens öppna fördömande av länder som sluter avtal om kubanska hälsovårdsarbetare har ökat sedan Covid-19 pandemin bröt ut.

11 juni 2020 gick USA:s utrikesminister till attack mot PAHO (Pan American Health Organisation) för dess roll i ”att underlätta tvångsarbete av kubanska läkare.” Pompeo kräver en förklaring över hur PAHO blivit en mellanhand för ”att exploatera kubanska hälsovårdsarbetare.” USA hotar också med att skära ner bidragen till PAHO.

Såväl PAHO som WHO har gett Kuba beröm för sitt agerande i samband med pandemin.

En talesperson för Kubas Utrikesministerium twittrade som svar att trots att Popmeo använder tvång, hot och utpressning mot PAHO i sina attacker mot Kuba, så kommer han inte att lyckas i smutskastningen. Han tål inte de många erkännanden som Kubas internationella solidaritet fått.

I ett annat tweet sägs att USA:s UD:s och anti-kubanska politikers allt intensivare ansträngningar för att öka sanktionerna mot Kuba verkar vara motiverade av Kubas nära förestående seger över pandemin. Kuba är på ”gränsen till att kontrollera Covid-19, trots USA:s försök att krossa oss”, samtidigt som pandemin ”är utanför kontroll i USA där fler än 200 000 personer kan ha dött till följd av pandemin framme i september.”

I Kuba, med en befolkning på drygt 11 miljoner, har endast 84 personer avlidit i Covid-19.

Under tiden får kampanjen för att Henry Reeve Medicinska Brigader ska tilldelas Nobels Fredspris allt större stöd. Antalet underskrifter har passerat 15 000 och personer som USA-författaren Alice Walker, den kubanske musikern Silvio Rodriguez och skådespelaren Mark Ruffalo, bland många andra, har ställt sig bakom. Till dessa har sällat sig den spanske politikern Federico Mayor Zaragoza, den argentinske sociologen Atilio Boron, mexikanske professorn Mario Alberto Najera Espinoza, franske professorn Paul Estrade, argentinske nobelpristagaren Adolfo Perez Esquivel, den brasilianske teologen Frei Betto och den fransk/spanske analytikern Ignacio Ramonet.

Cuba Central Team och La Gente 200619

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72