Efter kuppen i Bolivia, står Mexiko på tur?

Mexiko López Obrador
Foto: Youtube / @lopezobrador

Kommer kuppen i Bolivia upprepas i Mexiko?

Högerkrafterna förolämpar Mexikos president Manuel López Obrador kontinuerligt. I olika medier kallar de honom oförsonlig, våldsam, förtryckande, inkompetent.

Den mexikanska vänstern framhåller situationen i landet de fick ta över: en nation dränkt i elände, utan självständig energiförsörjning och beroende av USA. Högern pressar på och påverkar genom medierna. Det verkar som att många strävar efter en våldsam lösning för att få bort landets president. För vissa observatörer är denna önskan inget annat än en önskan om en upprepning av det som Bolivia genomlevde när landets president Evo Morales tvingades bort efter påstått valfusk i valen hösten 2019. (Påståendena om valfusk från OAS med flera, har visat sig vara lögn).

Regeringen Obrador fick ta emot ett land i total misär: 40 000 försvunna, 300 kriminella gäng, en ekonomi som 2018 växte med bara 2 procent, den lägsta tillväxten sedan 2013. Dessutom en växande arbetslöshet där 3,6 procent av den arbetsföra befolkningen står utan försörjning.

Hur kan högern – frågar sig många- kräva ett mirakel på så kort tid och ett land som återuppstår? Så många år av vanskötsel raderas inte på så kort tid. I en artikel i tidskriften Rebelion skriver journalisten Eva Cuerva: ”Befolkningen i Mexiko måste vara helt klara över att det inte kommer att vara lätt att ändra ramverket av korruption som under 36 år tillåtit plundring av våra nationella resurser. Vi måste vara tålmodiga och uthålliga för att uppnå en konsolidering.”

I en undersökning från Universidad de las Américas Puebla (UDLAP) framgår att president Obrador övertog ett land med 99,3 procents straffrihet. Vad gäller korruption ligger landet på 129:e plats av 180. 1 procent av befolkningen lägger beslag på 21 procent av landets totala intäkter. 43,6 procent av befolkningen, dvs. 53,4 miljoner människor, lever i fattigdom.

Det säkra är att mitt under pandemin fortsätter högern att ifrågasätta regeringen. Med alla tillgängliga medel, som medier och olika organisationer, genomför de en väl utarbetad offensiv. Många anklagar högern för att fabricera lögner i sociala medier.

Hur går det då med ekonomin? President Obrador framhåller att hans regering prioriterar utveckling för välbefinnande: ”vi vill bygga modernitet nerifrån, för alla och utan att utesluta någon. Detta ’nerifrån’ betyder att huvudrollen intas av de fördrivna, egendomslösa, förtryckta, diskriminerade. De som traditionellt har drabbats av de mäktiga ekonomiska intressena, ignorerade av de traditionella och privata medierna och utan att kunna utöva sina politiska rättigheter.”

Högerns och de rikas obehag inför detta lät inte vänta på sig: de klagar på att de får så lite stöd från regeringen, att den avsätter de resurser den har för att förbättra inkomsterna för de mest utsatta grupperna. Och den mexikanska vänstern har med smärta sett hur bara mellan 13 mars och 6 april – under pandemin- de stora företagen har avskaffat 346 800 jobb. Trots kritiken bekräftade för några dagar sedan Financierogruppen Monex att Mexiko kommer att ha en tillväxt på i genomsnitt 2 procent under det kommande decenniet. Återhämtningen kommer att ske gradvis, främst i de mest utsatta sektorerna. Men att det överhuvudtaget förutses en återhämtning i en komplex situation, mitt under pandemin, är uppmuntrande för regeringen. Analytikerna förutser en kraftig kris med minskningar, men de tror att landet är på väg mot normalitet.

I ett framträdande på TV den 24 maj förklarade Obrador: ”Jag vill säga att vi redan har en plan för återhämtning och skapandet av två miljoner nya arbetstillfällen.” Dessa två miljoner arbetstillfällen kommer ur projekt som ”Ungdomar Bygger Framtiden”, vilket syftar till att förbättra städerna, bygga en ny tåglinje ”Tren Maya”, bygga raffinaderiet Dos Bocas, flygplatsen Santa Lucia, underhåll av landsvägar, rekrytering av läkare och sjuksköterskor samt inlemmandet av nya personer i Guardia Nacional. Obrador sa också att man kommer att fortsätta med ekonomiskt stöd för att aktivera ekonomin.

Många anser att man ska titta på statistiken för regeringens första år, då det indikerar framtiden. Enligt Nationella Statistikinstitutet INEGI ökade inkomsterna med 5,9 procent, långt över det som förra regeringen under Peña Neto åstadkom under hela sin tid. Under förra regeringen ökade arbetsinkomsterna med mindre än hälften av vad de ökat under bara Obradors första år. Det är arbetarna med lägst inkomster som ökat mest. Trots coronaviruset så har de utländska investeringarna mellan januari och mars uppgått till 10,3 miljarder dollar. Det är 1,7 procent mer än samma period förra året. Oljebolaget Pemex har nyss rapporterat att produktionen fortsätter öka. I maj var inkomsterna för Pemex de högsta sedan 1996.

Det som hände vid valen 1998, 2006 och 2012 är ihågkommit bland breda sektorer av befolkningen som statskupper genom valfusk. Därför betraktar vänstern med misstro den destabilisering som vissa medier driver.

Journalisten Pedro Ferriz Hijar, son till en tidigare presidentkandidat, twittrade 19 maj: ”Om ni tror att Mexiko närmar sig kommunismen. Skulle ni då stödja en statskupp?” Det dröjde inte länge innan det på olika sätt uppträdde hänvisningar till ”kuppen” bland läsarna. Det finns de som anklagar grupper för att försöka framkalla missnöje i Försvarsmakten. Samtidigt ska man komma ihåg att i Mexiko har den aldrig deltagit i en statskupp. Andra sektorer skulle föredra en ”mjuk kupp” och sprider insinuationer på sociala medier och andra plattformar. De flesta förstår att man inte kan betrakta politik och ekonomi på kontinenten utan att se på vad USA:s intressen är. Det är partier till vänster som skapar oro bland ledarna i USA eftersom högern är den som håller arbetarlönerna låga.

I linje med detta perspektiv deklarerade Trump i november 2019 att han betecknade de mexikanska knarkkartellerna som ”terroristorganisationer”. Återverkningarna lät inte vänta på sig. En sådan kategorisering skulle kunna underlätta en militär intervention från USA. Många vet att de högsta cheferna i dessa karteller sedan länge har haft band till USA:s regering. Det har också kommit referenser till tidigare händelser: de högerextrema paramilitära styrkorna i Syd- och Centralamerika, har de inte tränats av CIA med pengar som kommer från narkotikahandeln?

På nätet har det påpekats att ”vi måste uppmärksamma att Mexiko liknar Bolivia i att de har en gemensam fiende: USA.”

Trots hetsen och hoten från den mexikanska högern så har president Obrador understrukit: ”för att bemöta den ekonomiska krisen orsakad av Covid-19 krävs en helt ny modell.” Och han fortsätter att ha höga popularitetssiffror enligt opinionsinstitutet Enkol. Sin modell har Obrador beskrivit som en ”jämlik och broderlig välfärdsstat, baserad på demokrati, rättvisa, hederlighet och sparsamhet.” Han hävdar att grundproblemet inte är Covid-19 utan det sociala system som baseras på exploatering och dominans av några över andra och alla människors över naturen.

Högern insisterar på att det inte går bra för Mexiko, men snarare än att bekämpa pandemin så bekämpar de regeringen. Journalisten Normando Medina Castro sammanfattar högerns politik i tidskriften La Jornada: ”Om Lopez Obrador skulle genomföra en kampanj mot myggan som sprider denguefeber så skulle högeroppositionen stödja myggorna.”

Telesur 200603

Bolivia y México: La derecha y el poder por la fuerza

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72