Venezuelas opposition djupt splittrad. Medierna skyller på Maduro.

Tillfångatagna legoknektar efter det senaste kuppförsöket mot Venezuelas valda regering. Foto: VTV

Av media i Sverige får man intrycket av att det är president Maduro som förbjuder opposition. Men sanningen är att oppositionen är djupt splittrad efter det ena fiaskot efter det andra av den självutnämnde presidenten Guaido. Faktum är att det inte är så många venezolaner som vill ha en invasion från USA och Colombia. Idag uppgav Sveriges Radios alltid opålitliga korrespondent Lotten Collin att valmyndigheten avsatt ledarna för två av oppositionspartierna. Det är lögn. Det behöver valmyndigheten inte göra. Det har de gjort själva. 

Venezuelas opposition i fritt fall

Det kommande valet till Nationalförsamlingen splittrar sönder oppositionen. Ingen är förvånad förutom kanske de svenska medierna. Trump-administrationen har tidigare varnat för den opålitliga och splittrade venezolanska oppositionen.

Det som nu gör att oppositionen imploderar är först och främst att Trump och den mer radikala högerfalangen misslyckats totalt med alla kuppförsöken. Det senaste försöket med landstigningen av legosoldater var början på slutet för den självutnämnde Guaido.

Högerns misslyckanden och att styrkeförhållanden i USA ser ut att ändras till hökarnas nackdel förklarar varför den mindre radikala delen av oppositionen nu tagit steget att delta i parlamentsvalet och överge det tidigare samarbetet med de högerradikala.

Sen hösten förra året deltar en oppositionell allians i en dialog med regering som utmynnat i ett antal överenskommelser, bland annat att välja en ny valmyndighet och att utlysa val till parlamentet.

Fyra oppositionspartier, de så kallade G4, har avvisat den öppna dialogen men har haft hemliga överläggningar med regeringen. De som deltagit i de hemliga förhandlingarna har satt ner foten inom dessa partier och tagit ledningen.

I det som var tidigare Venezuelas största maktparti Alianza Democratica (AD) har den evige nr 2 Bernabé Gutiérrez tagit över partiet och sparkat den nu i 20 år ledaren för AD Henry Ramos Allup. I det andra stora högerpartiet Primero Justicia har splittringen varit konstant och nu har en grupp parlamentariker ledda av Jose Brito, som vill delta i valet, gjort uppror mot ledningen, eller framförallt mot partiets grundare och ”ägare” Julio Borges.

Det är inte chavismen som tagit över partierna, så som svenska medier nu rapporterar. Det är oppositionella som motsätter sig en fortsättning på en våldsam lösning på konflikten eller en militär intervention och som vill delta i parlamentsvalet. Det är kända oppositionspolitiker som innehar ledande positioner.
Venezuelanätverket 200617

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72