USA trappar upp interventionen mot Venezuela

Ett gäng krigstörstande högerextremister: Trump, Tintori, Pence och Rubio

Tidsplanen för valen i Venezuela i maj stressar USA. 21 mars kommer vice-president Mike Pence att tala om USA:s prioriteringar i världsdelen inför OAS, De Amerikanska Staternas Organisation. Pence kommer att uppmana länderna att öka trycket mot Venezuela, meddelar Vita Huset.

 

Pence har varit mycket aktiv i Latinamerika. Förra året besökte han Panama, Chile, Argentina och Colombia. Men USA har inte lyckats samla de 24 röster som krävs för att tillämpa en klausul i OAS stadgar som skulle rättfärdiga en intervention i Venezuela. Istället intensifieras arbetet på att göra Venezuela omöjligt att regera.

 

Ordföranden i EU-parlamentet Antonio Tajani bad i onsdags den Internationella Brottmålsdomstolen att snabba på arbetet mot Venezuelas regering. Han krävde också utökade sanktioner mot landet.

Brottmålsdomstolen har påbörjat undersökningen av brott mot mänskliga rättigheter i Venezuela, särskilt under de attacker som extremistgrupper genomförde under 2017 och som resulterade i mer än 120 dödade.

 

Parallellt meddelar den högerextreme USA-senatorn Marco Rubio att han arbetar tillsammans med förre CIA-chefen och nye utrikesministern Mike Pompeo ”med den humanitära krisen som är på gång i Venezuela”. I januari medgav Pompeo att Trump godkänt en knippe sanktioner mot Venezuela utifrån CIA-rapporter. Dessa sanktioner orsakar dödsfall i landet då de hindrar regeringen från att köpa mediciner och andra nödvändiga produkter, sade i tisdags Alfred de Zayas, oberoende expert hos FN.

Medianálisis 18031