USA vill använda Facebook i propagandan mot Kuba

USA har en speciell grupp som arbetar med cyberkrigföring mot Kuba

Under veckan har USA-myndigheter arbetat tillsammans med Facebook för att stänga ner konton med kopplingar till Ryssland och Iran. I samma veva rapporterar Miami New Times att USA:s regering planerar att använda den sociala plattformen för att sprida politisk ”information” i Kuba.

Programmen med USA-propaganda görs av Office of Cuba Broadcasting, OCB, och ska använda ”inhemska” och ”icke märkta” Facebookkonton för att sprida USA-regeringens information och förstärka missnöje i Kuba. Det ska göras utan att avslöja innehållets ursprung. Nu säger en talesman för OCB att planerna ”aldrig lyfte”.

Planerna fanns med i OCB:s budgetansökan till USA:s kongress. De påminner om andra misslyckade försök från USA att använda statlig finansiering och plattformar för att ”främja demokrati i Kuba”. Så var det t.ex. med den ökanda USA-skapade, Twitterlika plattformen ZunZuneo. Medlemmar från båda partierna i Kongressen har kallat OCB:s program för kontraproduktiva och slöseri med skattemedel. OCB driver Radio- och TV Martí och leds av Miamis förre borgmästare Tomas Regalado.

Cuba Central Team 180824