USA vill tvinga Nicaragua på knä

På bilden en av ledarna för Nicaraguas opposition, Ana Margarita Vijil, (3:e från höger) tillsammans med Ileana Ros-Lehtinen i Miami för att be om sanktioner mot sitt eget land och befolkning. Vijil representerar MRS, som också spelade en aktiv roll i våldet i somras.

Efter de misslyckade försöken tidigare i år att störta Sandinistregeringen i Nicaragua går nu USA vidare och förklarar det lilla, fattiga jordbrukslandet som ett ”utomordentligt hot mot (USA:s) nationella säkerhet”! Om det inte vore så allvarligt är det ju skrattretande att Nicaragua skulle vara ett hot mot USA.

I den lag, ’Nicaraguan Investment Conditionality Act’ (Nica Act), som USA antagit, krävs att Nicaragua ska vidta politiska reformer som USA dikterar.

I tisdags undertecknade Donald Trump en exekutiv order som slår fast att Nicaraguas regering ”utgör ett ovanligt och utomordentligt hot mot den nationella säkerheten och USA:s utrikespolitik.”

Trumps administration hävdar att sanktionerna, som Nicaraguas Regering starkt fördömer, införs för påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

”Vi avvisar kategoriskt USA:s historiska interventionistiska politik som ett imperialistikt maktutövande mot Nicaragua”, slog Nicaraguas regering fast. Och: ”vi deklarerar att alla anklagelser som stöder de imperialistiska handlingarna från USA som otillåtna, respektlösa, falska och olagliga.”

Trump godkände också att Finansdepartementet agerar mot Nicaraguas vicepresident Rosario Murillo och rådgivare Nestor Moncada Lau. Det betyder att dessa personers tillhörigheter, som USA har kontroll över, beslagtas. Det förbjuder också alla USA-medborgare, banker och andra enheter att ha några förbindelser eller transaktioner med dessa.

Några timmar efter att Trump skrivit på så godkände Senaten ytterligare åtgärder mot Nicaragua.

Den antagna ”Nica Act” kräver att USA ska diktera politiska reformer i Nicaragua. Den innebär också att regeringar som hjälper Nicaraguas regering kommer att utsättas för sanktioner. ”Då Ortega ökar sitt samarbete med Venezuela, Kuba, Ryssland och andra, så är Nicaragua såväl ett säkerhetshot mot USA som en fiende till regional stabilitet”, säger Ileana Ros-Lehtinen, Kongressledamot som lade fram Nica-Act.

Telesur 181128

https://www.telesurenglish.net/news/US-Nicaragua-is-An-Enemy-to-Regional-Stability-Extraordinary-Threat-to-National-Security-20181128-0007.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork&fbclid=IwAR1SHfvsMtoXFuBgjv3A6dGEvm0FF9GJ_azkStM1yU6ZCBgPxdLWONJ1s9w