USA dömer europeisk bank till miljardböter – igen

Blockaden är en kollektiv bestraffning av ett helt folk. Den strider mot internationell rätt. För någon månad sedan röstade FN:s Generalförsamling för 27:e gången om blockaden. 189 länder röstade för Kubas resolution. USA och Israel röstade mot.

Ännu en gång ser vi hur USA egenmäktigt påtvingar sina sanktionslagar, som strider mot folkrätten och det internationella samfundets uttalade vilja, på andra länder. Vad gör EU för att skydda sina medborgare och företag?

En av Frankrikes största banker, Societe Generale, har gått med på att betala 1,3 miljarder dollar för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Kuba.

USA åklagaren Geoffrey Berman i New York uppgav att detta är det näst högsta bötesbeloppet som utfärdats mot en finansiell institution för att ha brutit mot USA:s bestämmelser om ekonomiska sanktioner mot Kuba. Han hävdar att bankens långvariga döljande av dess brott mot USA:s sanktioner har medfört att flera miljarder dollar av olagliga fonder passerat genom USA:s finansiella system. Berman sade att banken ”accepterat ansvar för sitt brottsliga beteende och visat sitt åtagande att rätta till dessa brister och iakttaga och följa reglerna med interna kontroller.” Som en del av överenskommelsen skjuter USA på åtal mot banken för bland annat ha brutit mot lagarna om ”Handel med Fienden” och ”Reglering av Kontroll av Kubanska Tillgångar”. Efter tre år faller det uppskjutna åtalet.

Myndigheter uppger att mellan 2004 och 2010 underlättade banken flödet av 13 miljarder dollar genom kubanska företag.

I ett uttalande på bankens webbsida säger VD:n Fredric Oudea att ”vi erkänner och beklagar bristerna som identifierats i dessa överenskommelser och har samarbetat med USA:s myndigheter för att lösa dessa ärenden.” Han sade också att banken de senaste åren tagit stora steg för att förbättra dess sanktions- och följsamhetsprogram.

Miami Herald 181120

https://www.miamiherald.com/news/business/article221904830.html