USA:s allierade Kanada förbjuder venezolaner att rösta!

Chrystia Freeland, Kanadas utrikesminister, informerade om beslutet att förhindra venezolanerna i landet att rösta i presidentvalet på söndag.

 Det helt obegripliga har hänt att USA, som likt en raspig skiva anser att alla politiska kriser löser man genom politiska val, särskilt efter att USA har invaderat ett land, har överträffats av sin granne Kanada. Grannlandet och USA:s främsta politiska allierade har i eftermiddag beslutat att förhindra de 5 021 venezuelanska medborgare som lever i Kanada att rösta i det venezuelanska presidentvalet på söndag, den 20 maj.

Motivet är att regeringen i Caracas och Venezuelas Nationella Valråd vägrar att acceptera diktat och order från någon annan än sitt eget folk om att skjuta på valet. USA, Kanada och raden av latinamerikanska högerregimer har skyndat till undsättning för den hopplöst impotenta och hopplöst splittrade venezuelanska högeroppositionen som förlorar val efter val och nu bara sätter sin tillit till en utländsk intervention av det sydamerikanska landet för att störta den lagligt valda regeringen.

För den krigiska högeroppositionen hade i medlingsförhandlingarna mellan oppositionen och regeringen i Dominikanska republiken motvilligt accepterat att delta i valet. Den fick också igenom förslaget att skjuta på valet, som först var utsatt till i mitten av mars, till i slutet av maj. Spaniens före detta president Rodrigo Zapatero hade i sällskap med Dominikanska Republikens president Danilo Medina utarbetat avtalstexten. Den stod klar att undertecknas med ett hundratals fotografer och reportrar på plats i presidentpalatset i Santo Domingo. Alla verkade vara nöjda utom en person och ett system som kallas ”Monroedoktrinen”.

För då ringde USA:s utrikesminister Rex Tillerson från Bogota där han beordrade Julios Borge, oppositionens chefsförhandlare, att INTE underteckna dokumentet.

Det var en bitter och förbannad Rodrigo Zapatero som dagen efter sa att om inte avtalet fullbordades med ett presidentval skulle konsekvenserna bli mycket dramatiska.

Men det är möjligt att Oppositionen bara spelade med och inte hade en allvarlig vilja att delta i valet, med tanke på att den hade förlorat två val inom loppet av sex månader, guvernörs- och kommunalvalen. Tillerson blev då en inofficiell strykhund för att oppositionen kastade in handduken för presidentvalet.

Sedan det telefonsamtalet har den våldsamma militaristiska oppositionen, den opposition som två gånger har gått ut i blodiga konfrontationer mot den lagligt valda makten med hundratals människoliv på sitt samvete legat lågt. Det är lugnet före stormen.

Till Tillersons och hans efterträdares (den f.d. CIA-chefen Mike Pompeo) förtret har dock en del av den venezuelanska oppositionen vägrat att spela på USA:s och de venezuelanska kuppmännens planhalva. Fem av oppositionens partier ställer upp med egna kandidater på söndag. Och om de enas har de också en sportslig chans att vinna mot den sittande presidenten Nicolas Maduro.

I dag är det onsdag kväll i Latinamerika när de här raderna skrivs. Och om Canada var först ut på att lansera det absurda beslutet att fysiskt förhindra att de drygt fem tusen venezuelanerna i Canada lägger sin röst på söndag i något av konsulaten, så väntar vi på nästa åtgärd från den kontinentala högern med dess Patron Donald Trump i spetsen. Det är osannolikt, men inte omöjligt, att Colombia går i Canadas kölvatten och stoppar valet på söndag på de venezuelanska konsulaten i grannlandet eftersom många av kuppmännen är koncentrerade där.

Den sittande presidenten Nicolas Maduro avverkar två delstater de senaste dagarna med stora publikskaror som slutit upp, trots att Venezuela genomlider ett ekonomiskt krig från Miami, Bogota och New York.

Venezuelas utrikesminister Jorge Arreaza samlade den internationella pressen i Venezuela till en presskonferens där han fördömde Canadas beslut, som kan få ett kontraproduktivt resultat, de venezuelaner som inte har tänkt att rösta på söndag kan bli förbannade och resonerar som så att ”här ska ingen i utlandet bestämma om vi ska få rösta eller inte, det bestämmer bara det venezuelanska folket”! För nationalkänslan i Venezuela är stark.

– Valmaterialet har distribuerats till ambassaderna och konsulaten (runt om i världen) för att venezuelanerna i utlandet kan använda sin rätt att rösta, sa Arreaza. Han menade att det canadensiska beslutet är lagvidrigt och utgör en kränkning mot de mänskliga rättigheterna.

– Pakten för civila och politiska rättigheter handlar om valet som en politisk rättighet som Canadas regering avser att förhindra.

– Vi vill upprätta en direktkommunikation med de kanadensiska myndigheterna. För de säger att i Venezuela finns en diktatur, men bara en diktatur förhindrar rätten att rösta. Vem förhindrar valet, Venezuela eller Kanada? frågade Arreaza. Han uppgav att han hade fått telefonsamtal från många venezuelanska oroade väljare som understryker att de vill lägga sin röst på söndag i det venezuelanska presidentvalet. Men Canada vill förhindra detta.

Donald Trump och USA:s FN-ambassadör, den av antikommunism besatta kvinnan Nikky Haley, har dock redan deklarerat, oavsett om oppositionen vinner, att USA och deras allierade inte kommer att godkänna valet och en kommande regering i Caracas. De ekonomiska tvingskruvarna om den venezuelanska ekonomin och sabotaget mot den venezuelanska oljeexporten fortsätter och intensifieras. Det är det som imponerar när vi ser reportagen från massmötena som sluter upp vid varje valmöte när Maduro reser över hela landet, samtidigt som den militaristiska oppositionen ropar på en internationell intervention. Det kanske är just därför som denna landsförrädiska opposition inte vågar eller ids ställa upp i valet, för den vet att den nästan på förhand är uträknad.

Vilket inte betyder att faran är över. Tvärtom. Det politiska systemet i USA förlåter aldrig grannar och folk som vågar sätta sig upp mot Imperiet i Norr. Därför vet Maduro och Venezuelas folk vad de har att vänta efter den 20 maj. Men de har ju å andra sidan 20 års erfarenhet av hur imperialismen i konkret handling betyder. Så de står beredda.

Dick Emanuelsson 180516

https://www.facebook.com/dick.emanuelsson.3/posts/10155541331548061