USA:s ”färgrevolution” i Kuba

USA organiserar ”färgrevolution” i Kuba

USA:s regering spelar en nyckelroll i organiseringen, främjandet och eskaleringen av protester i Kuba planerade till 15 november.

På en direkt fråga vid en presskonferens ifall USA är direkt inblandad i planeringen av störtandet av Kubas regering vägrade Utrikesdepartementets talesperson Ned Price att neka till det. Istället gav han två långa uttalanden om hur mycket USA stöder de protesterandes krav – något som skeptiker uppfattar som ett ”ja” på frågan. ”USA är fortsatt djupt engagerat i det kubanska folkets kamp för att fritt få välja sitt ledarskap och sin framtid”, tillade Price senare.

En vecka senare gick viceministern för Västra Halvklotet Juan Guanzalez ännu längre och deklarerade att USA skulle genomföra sanktioner om Kuba försökte lägga sig i protesterna. ”Vi är fullkomligt bakom att stödja, underhålla och stärka det kubanska folkets röst för de som vill ha en förändring”.

Andra myndighetspersoner i USA har öst uttalanden om stöd till de annonserade demonstrationerna.

”USA delar visionen med det kubanska folket: demokrati, välstånd och mänskliga rättigheter. Vi stöder deras rätt att samlas fredligt 15 november och kräva av Kubas regering att den tillåter yttrandefrihet och lyssnar till folket. Deras röster kan inte tystas,” skrev Brian A.Nichols, vice-sekreterare för Västra Halvklotets affärer.

Mot Kubas regering fientliga siter på nätet, sådana som privata Facebook-grupper som tände demonstrationer i juli som fick världsmedias uppmärksamhet – ser ivrigt fram emot en ny möjlighet att sätta press på – eller kanske till och med störta- Kubas regering under president Miguel Diaz Canel.

Protesterna i juli var de största sedan 1990-talet. Men trots att de fick mycket stor uppmärksamhet i media, stöd från kändisar, politiker och till och med USA:s president, dog de snabbt ut. Medan de visades upp som en spontan revolt mot förtryck så var de i själva verket organiserade i forum som kontrolleras av den kubansk-amerikanska gruppen i Florida. USA:s regering stödde öppet protesterna i juli. Denna gång så ställer sig USA:s regering bakom innan de ens börjat.

Vad det går ut på är kubansk ”färg-revolution”, ett väststött försök till en medborgarledd ”regim-förändring”. Den kanske mest framträdande färg-revolutionen var den serie protester som störtade Serbiens president Slobodan Milosevic 2000. De protesterande använde sig av icke-våld för att översvämma gatorna med folk för att störta regeringen. Det kom senare fram att gruppen som stod bakom händelserna, OTPOR, betalades av USA:s regering. Sedan dess har OTPOR använts av USA för att träna och utbilda aktivister i olika delar av världen om hur regeringar som USA ogillar ska störtas.

Vid första anblicken verkar Biden-administrationens Kuba-politik vara en 180-graders sväng från Barack Obama. Denne började normalisera relationerna med ön. Men i praktiken var Obama tvungen att göra så på grund av en enig opposition i hela Latinamerika mot USA:s Kubapolitik, som riskerade att utesluta USA från olika regionala organisationer om det inte närmade sig Kuba. Tio år senare har många av dess självständiga regeringar störtats, ofta med Washingtons hjälp. I det sammanhanget är Bidens fortsättning av Trumps politik mer begriplig. Sanktionerna har kontinuerligt förklarats för att vara olagliga av FN, som 2014 uppskattade att de orsakat ön skador för 1,1 tusen miljarder dollar.

Det återstår att se hur framgångsrik aktionerna mot den kubanska regeringen blir. Men det råder knappast någon tvekan om vem som står bakom.

Alan MacLeod, Mintpressnews 211105

The United States is Organizing a Color Revolution in Cuba for November 15

The United States is Organizing a Color Revolution in Cuba for November 15

MintPressNews: Estados Unidos organiza una revolución de colores en Cuba para el 15 de noviembre

SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

”1 MILJON KANYLER TILL KUBA!”

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET FÖRE NYÅR!

Vi driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför, Kuba.

Kubas vaccination av sin befolkning är ett slag mot USA:s förlamande blockad som försöker tvinga kubanerna ner på knä.

GE ETT BIDRAG! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0