På plats – valet i Nicaragua, väntad seger för FSLN

Som väntat vann FSLN´s breda valkonstellation söndagens val i Nicaragua med över 75% av rösterna. Resultatet bekräftar ännu en gång nicaraguanernas fullständiga avståndstagande från alla neoliberala reformer och visar att en annan väg är möjlig. Alla som deltagit i valet, oavsett partitillhörighet, har lagt en röst på fortsatt fred i Nicaragua. Över 2 miljoner sandinister har dessutom lagt en röst mot  fascism, rasism och imperialism.

Oppositionens löften om fler, bättre och framför allt välbetalda arbeten, var det inte riktigt någon som trodde på. I övrigt så har oppositionens destruktiva valpropaganda mest gått ut på att tala om för väljarna vilken misär som kommer uppstå om FSLN skulle vinna, något som de mest extrema hoppas på ska sluta i uppror och ännu hellre i inbördeskrig. Konstruktiva vallöften har helt uteblivit; idéer om politiska, sociala, ekonomiska och infrastrukturella reformer saknas helt och hållet hos den samlade oppositionen.

Joe Biden´s och EU´s väntade hot om nya sanktioner, ekonomisk blockad och militär invasion om nicaraguanerna röstar ”fel” har varit en naiv verkningslös skrämseltaktik för att peppa oppositionen, men som väntat istället stärkt FSLN, Daniel Ortega och hela den sandinistiska organisationen. Det är så det fungerar i Nicaragua…det vet alla med lite erfarenhet från landet.

Alex Gutierrez, nicaraguansk och svensk medborgare har rest från Sverige för att utnyttja sin rättighet att rösta. Tillsammans med hundratals andra ”utlänningar” är hon här för att bland annat vara ett internationellt vittne.

Panamerikanska organisationen, OAS, har som konsekvens av sitt deltagande i statskuppen i Bolivia 2019, inte bjudits in som valobservatör. Det samma gäller EU. Eftersom FSLN och Ortega i opinionsmätningar sedan lång tid tillbaka varit klara favoriter, klassade Josep Borell och EU-parlamentet valet som ogiltigt redan på förhand. Föga förvånade eftersom den enda tillåtna ”demokratin” i dag är de neoliberala strukturer som direkt installerats av Vita Huset.

Därför är Alex och alla andra på-plats vittnen viktiga i det här valet…som i vanlig ordning kommer att kritiseras av sk oberoende journalister, krönikörer, analytiker och populistiska vänster och höger politiker runt om, som helt saknar kunskap om landet och dess historia.

Alex säger….Nicaragua är inte någons koloni…valets resultat är ett glasklart budskap från alla oss indianer, mestizos, afroättlingar, misquitos, zumos, ramas och alla våra andra minoriteter till det rasistiska etablissemanget i Vita Huset och EU, till de lokala oligarkerna och till alla andra som fortfarande tror något annat.

FSLN och den sandinistiska rörelsen är till för alla som delar våra grundläggande värderingar om solidaritet, Nicaraguas självständighet och anti-imperialism.

Sandinisterna gick till val som ”Alianza FSLN Unida Nicaragua Triunfa” och står för exakt den politiken och ett sandinistiskt samhällskontrakt där pengarna skall användas där de gör mest nytta för landet. Ingen är därför förvånade över att FSLN och deras allierade vann valet och Daniel Ortega fortsätter att vara president.

Bli heller inte förvånade om all världens neoliberaler, neocons, inklusive light-vänstern i Sverige i vanlig ordning efter alla egna misslyckanden och tillkortakommande på hemmaplan kommer ropa valfusk…men det spelar ingen roll, dom kan gapa och skrika tills dom tröttnar.…Sandinsterna kommer ändå fortsätta bygga upp Nicaragua, efter sina egna värderingar och på ett sätt som gynnar det stora flertalet nicaraguaner.

Etablissemanget i USA och EU skräms av att en annan väg som bygger på andra värderingar än storföretagens är möjlig. Ett system där den verkliga makten ligger hos folket och inte hos en handfull superrika eller hos korrupta politiker. Det är grunden till demoniseringen av Nicaragua som alltid kablas ut från Washington och pliktskyldigt distribueras av megafoner i EU och andra vasallstater.

Valets giltighet då?

Det är bara vi nicaraguaner som har röstat, som har rätt att avgöra om valet har gått rätt till eller inte…säger Alex..

 

Nils Assarsson, León, Nicaragua i November 2021