USAs kongress avvisar Trumps krigshets och stöder inte militär intervention i Venezuela

Image processed by CodeCarvings Piczard ### FREE Community Edition ### on 2018-07-23 21:32:52Z | http://piczard.com | http://codecarvings.com

Eliot Engel, Demokrat och ordförande i utskottet för utrikesfrågor, gjorde kommentarer vid inledningen av en utfrågning om Venezuela.

 

Kongressen kommer inte att stödja en militär intervention i Venezuela, trots president Donald Trumps antydningar om att en sådan åtgärd inte uteslutits, sade den demokratiska ordföranden i utskottet för utrikesfrågor på onsdagen.

”Jag oroar mig verkligen för presidentens vapenskrammel, hans antydningar om att en militär intervention från USA fortfarande är ett alternativ. Jag vill klargöra inför våra vittnen och alla andra som tittar: en militär intervention från USA är inte något alternativ”, sa Eliot Engel.

Enligt USAs konstitution måste kongressen godkänna en militär aktion utomlands. Engel varnade också för de effekter USAs sanktioner mot statliga oljebolaget PDVSA kan få på det venezolanska folket. I januari införde USA sanktioner för att begränsa president Nicolás Maduros åtkomst till oljeintäkterna.

”Jag inser behovet att pressa Maduro”, sade Engel. ”Men Vita huset måste tänka igenom vilka potentiella konsekvenser som dessa sanktioner kan ha på det venezolanska folket om Maduro inte avgår inom de närmaste veckorna.”

Trumps utvalde att leda USAs ansträngningar mot Venezuela, den tidigare USA- diplomaten och dömde krigsförbrytaren Elliott Abrams, sade att Washington skulle fortsätta att pressa Maduro och hans inre cirkel ”på en mängd olika sätt”.

”Men vi kommer också att erbjuda utvägar till dem som kommer att göra det som är rätt för det venezolanska folket,” sa han.

Abrams orsakade en del protester i början av utfrågningen. ”Du är en dömd brottsling!”, skrek man en man innan han eskorterades ut ur rummet.

Abrams, biträdande statssekreterare under f.d. presidenten Ronald Reagan, dömdes 1991 för två mindre förseelser av undanhållande av information från kongressen under Iran-Contrasskandalen. Han blev senare benådad av president George H.W. Bush.

USA och dess högerallierade i Latinamerika har uttalat stöd för ett högerkuppförsök mot den socialistiska presidenten Nicolás Maduros regering, efter att de stödde ett beslut av oppositionsledamoten i nationalförsamlingen, Juan Guaidó, att utropa sig till ”interimspresident” i Venezuela den 23 januari, i strid mot landets konstitution.

I gengäld har Maduro upprepade gånger krävt att samtal mellan hans regering och oppositionen ska återupptas för att upprätthålla freden och undvika en USA-stödd kupp, eller till och med militär intervention, för att avlägsna honom och installera en icke-vald högerregering.

Guaidó och hans allierade Trump, USAs utrikesminister Mike Pompeo och hans säkerhetsrådgivare har hittills svarat på sådana uppmaningar med eskalering och avståndstagande. De fortsätter att uppmana militären att ingripa, medan källor i USA har avslöjat att Trump ”allvarligt överväger” en militär intervention i Venezuela om Maduro inte avgår.

För att öka trycket införde USA hårda ekonomiska sanktioner mot den venezolanska oljebranschen och dess nationella oljebolag, samtidigt som de blockerat bankkonton i USA tillhörande den venezolanska staten, och lovade att endast ta bort dessa restriktioner när Guiadó får kontroll över de statliga institutionerna.

teleSUR 190213

US Congress Rejects Trump’s Warmongering, Won’t Support Military Intervention in Venezuela