Vad händer i Ecuador?

Protesterna mot president Morenos nyliberala politik fortsätter. Foto: ecuavisa

Nedan en bakgrund och förklaring till protesterna i Ecuador. Regimen svarar med dödligt våld. Ett halvt dussin människor har hittills dött, många skadats allvarligt och tusentals har gripits. President Moreno var till en början med helt ovillig till några kompromisser utan lovade att slå ner protesterna. Han har idag (söndag) tvingats till förhandlingsbordet. Protesterna fortsätter. Kravet på att Internationella Valutafondens sparpaket, som riktar sig mot de folkliga lagren, ska tillbakavisas kvarstår. 

För Internationella Valutafonden FMI:s lån på 4,2 miljarder dollar till Ecuador krävde fonden åtstramningar, nedskärningar av offentlig sektor, lönesänkningar, halverad semester för offentliganställda och chockhöjda bränslepriser. Allt för att betala storföretagens skatteskuld som uppgår till hälften av FMI:s nya lån till Ecuador. President Lenin Morenos ”paquetazo” är därför en direkt och öppen klassprovokation som fått det svar den förtjänar; förakt och motstånd.

Lenin Moreno försöker utmåla Venezuelas president Nicolas Maduro och den förre ecuadorianske presidenten Rafael Correa som syndabockar för det växande folkmotståndet mot Morenos nyliberala paket. Men Moreno och hans lojala medier skriver eller nämner inte att denne man kommer ge 28 storföretag en skattelättnad på nästan 2,2 miljarder dollar eller 22 miljarder svenska kronor. Det är drygt hälften av vad FMI kommer betala Moreno om han samtidigt genomför följande klass/paket:

FMI: ”harmonisering av löner och arbetsmarknad” vilket innebär:

·               20 procent lägre löner vid nyanställningar

·               En anpassning av arbetsmarknaden till ”marknaden” (sic!) vilket är lika med en privatisering av offentlig verksamhet och en intensifiering av nya avskedanden av de redan 10.000 offentlighetsanställda som fått foten.

·               En ”uppdatering” av tarifferna för de offentliga tjänsterna så som vatten, el och andra tjänster. I klartext; chockhöjningar och förmodligen ”kommunalisering” och framtida privatisering på ”naturliga statliga monopol”, som till och med nationalekonomen Assar Lindbäck kallade tjänster som vatten och el.

·               Ett slut på subventioner till bensin och diesel vilket innebär prishöjningar med 29 % respektive 123 %.

·               Halvering av semestern

·               En dagslön mindre per månad för de offentlighetsanställda, d.v.s. en direkt lönesänkning med motsvarande belopp.

·               Offentlighetsanställda ser sin semester halverad från 30 till 15 dagar/år.

 

Protesterna mot president Morenos nyliberala politik fortsätter.

Företagen som president Moreno skattebefriar

Mark Weisbrot är direktör för Center for Economic and Policy Research, med säte i Washington och han säger till BBC-Mundo: ”Avtalet med FMI kommer att orsaka en minskning av tillväxten, större arbetslöshet och större makroekonomisk instabilitet.”

Weisbrot säger i BBC-intervjun att FMI kräver att Ecuador ska avskaffa en rad politiska reformer som infördes under regeringen Rafael Correa och ”som har haft stor framgång” vad gäller att stimulera den ekonomiska tillväxten och minska ojämlikheten. Fattigdomen minskade under Correas mandatperioder med 38 procent och den extrema fattigdomen med hela 47 procent, en av de mest framgångsrika ekonomierna i Latinamerika och Karibien.

”Denna plan (FMI/Morenos paket) kommer inte att fungera, vilket den inte heller gjorde i Argentina. Dessvärre slår åtstramningarna med mer kraft mot arbetare och de fattigaste. Förmodligen kommer levnadsnivån att bli mer prekär för många ecuadorianer”, understryker Weisbrot.

”700 utlänningar” och en svenne! Morenos vicepresident med det föga indianska/andinska namnet Otto Sonnenholzner menar å sin sida att det är utländska agenter som får mellan 40-50 dollar för att orsaka de landsomfattande protesterna. Dock presenterar han inte en enda av de ”700 utlänningar” som påstås ha gripits under protesterna.

”Mer än misstankar eller farhågor är det verklighet. Det finns tiotals av medborgare av annan nationalitet (….) Från landet med mannen med mustasch som nyss gjorde sig lustig på vår bekostnad”, sa vicepresidenten till CNN och uppvisade knappast något sinne för humor.

”Satrapen Maduro har tillsammans med Correa aktiverat deras destabiliseringsplan”, tillade Sonnenholzner. Wikipedia informerar oss om att Satrap (fornpersiska: khšaçapavan) var titeln för provinsståthållarna i det forntida Persien. Att Nicolas Maduro svarade direkt på denna kommentar med en ännu mer syrlig sarkastisk kommentar kanske inte behöver påpekas.

Den ecuadorianska Morenoregimen har tidigare sett konspirationer och där finns en ”svensk connection” i form av den svenska dataoperatören Ola Bini, fängslad i Ecuador i början av april 2019 och utpekad som en ”spindel i ett spionnätverk mot regeringen Moreno”! Men inte heller då presenterades några som helst bevis och domaren var tvungen att senare släppa honom. Bini anklagades för att vara i maskopi med Julian Assange som Moreno bad den brittiska polisen att hämta ut från hans ambassad i London, en aktion som kan innebära Assanges huvud om han utvisas till USA, vilket dess myndigheter har krävt av den brittiska regeringen.

Kardinalfrågan för många, framför allt bland vänstern och de progressiva rörelserna är ”varför vände Lenin Moreno på klacken så fort han rullade in i presidentpalatset i Quito och utmålade sin förre kamrat och chef, president Rafael Correa som den verklige fienden, skyldig till den ekonomiska kris som nu Ecuador genomlider?”

Jag har sett många program i Telesur eller andra latinamerikanska tevekanaler och svaret i den senaste intervjun, som gavs av den förre utrikesministern Ricardo Patiño, är att USA med all sannolikhet har dokument som visar att Moreno och hans bror har är inblandade i korruptionsskandalen Panama Papers. Det används i politiskt utpressningssyfte mot Moreno. Men det är så klart bara spekulationer.

Moreno var Rafael Correas vicepresident under nästan två mandatperioder och har i den egenskapen ett lika stort politiskt och ekonomiskt ansvar för regeringspolitiken under de åren som vilken minister som helst i de regeringarna. Men Moreno låtsas inte om detta faktum och överlåter ALLT ansvar för den uppkomna krisen på Correa som dessutom, från den belgiska horisonten där han befinner sig sedan 2016, enligt Moreno är den store Banditen med stort B.

Här finns 28 av de företag som slipper betala sin skatteskuld till den ecuadorianska staten. Bara här är det 2,2 miljarder dollar, men sammanlagt ska skulden uppgå till fyra miljarder dollar, så när som lika mycket som FMI lånar ut till Lenin Moreno som garanterar ett arbetarfientligt klasspaket som ”Fonden” hälsar med tillfredsställelse.

Jag blev lika överraskad över vändningen i 180 grader av Lenin Moreno, från att ha varit hatad av Ecuadors bankirer och mediemoguler är han nu deras gunstling. USA har öppnat vad ecuadorianerna kallar för ett ”spionkontor” i Quito och ges nu rätt att göra spionöverflygningar över landet. Vem av de forna fienderna som Correa fightades med med all kraft mot finns kvar mot Moreno? Ingen.

Jag såg en lång intervju i början av 2017 med Lenin Moreno när han besökte Caracas och uttalade sin beundran för Hugo Chavez och den Bolivarianska revolutionen. Intervjun gjordes av den legendariske krigsreportern för VTV och Telesur, Walter Martinez.

Martinez repeterade i förrgår i sitt program Dossier några av sekvenserna från den tiden och sa med sorg i rösten att han heller inte begrep vad som hade hänt denne Lenin Moreno som aldrig hade blivit vald till president om det inte hade varit för Rafael Correas öppna stöd till Moreno.

Dick Emanuelsson 191009 (nedkortat)