Är kubanska läkare offer för trafficking? ”Skitsnack”, säger Floridatidning

Kubautbildade dr. Sowa med sin fru framför hotel Nacional, Havanna

Är kubanska läkare offer för trafficking? [Som USA numera hävdar]. Inte alls säger doktor Graham Sowa, med en examen från Havanna, till Tampa Bay Times.

Dr. Graham Sowa, född i Grapevine, Texas, gick på den Latinamerikanska Medicinhögskolan i Havanna, ELAM. Det skedde genom ett avtal mellan Kuba och USA från 2000 som tillät studenter från låginkomstfamiljer i USA att gå på högskolan. ELAM, vars alla studenter är utlänningar, förväntar sig att studenterna efter avlagd examen återvänder till sina länder och arbetar i utsatta områden. Sowa arbetar nu på Brandon Regional Hospital i Florida, där han tar hand om många patienter som saknar sjukförsäkring. Han delger sina tankar och erfarenheter från någon som studerat medicin och avslutat sin vistelse i Kuba.

Ingen av studenterna betalar något. Så Sowa har inte ett öre i skuld, i motsats till sina kollegor som studerat i USA. Dessa kan ha skulder på flera hundratusen dollar.

Kubanska läkare blev till rubriker de senaste veckorna när Trumpadministrationen gick ut med ett erbjudande om pengar till organisationer som kan visa att Kuba kränker mänskliga rättigheter genom att skicka läkare utomlands och lägga beslag på deras löner. [och hjälpa flera miljoner människor i utsatta områden som annars inte har tillgång till någon hälsovård i ett 70-tal länder . Dessa läkare vill USA locka att desertera och därmed beröva samhällena där de verkar hälsovård. Lyckas inte det vill man anklaga kubanska staten för ”trafficking”.].

Sowa avfärdar utgångspunkten för erbjudandet från USAID: ”Det är fullständigt skitsnack”. (”bullshit”)

Tampa Bay Times 190829 (nedkortat), Cuba Central Team 190830

Are Cuban physicians human trafficking victims