Vänsterledare i Ecuador arresteras i gryningsräd

Vänsterledaren Paola Pabón arresterades i gryningen på måndag morgon. Foto: Twitter @PaolaPabonC

Prefekten för provinsen Pichincha i Ecuador, Paola Pabon, arresterades tidigt på måndag morgon i sitt hem. Det skedde efter en order från landets riksåklagare efter vad Pabon uppgav i en olaglig aktion utan fullmakt.

Polisräden sändes direkt av Pabon på Facebook medan hon klädde på sig för att tas i förvar.

”De kom i gryningen och slog ner dörren medan jag sov. De tar mig i förvar utan bevis. Att vara i opposition i en demokrati kan inte vara ett brott. Det är ingen demokrati när politiska motståndare förföljs på detta sätt”, säger hon i videon.

Pabon är ledare för rörelsen Social Commitment Force och anklagas av Morenoregeringen att vara en av uppviglarna bakom ett fåtal fall av plundring och våld som ägt rum under de massiva, och i huvudsak fredliga, mobiliseringar som ägt rum i hela landet de senaste tio dagarna för att protestera mot pålagorna från Internationella Valutafonden, som bland annat i ett slag eliminerade subventioner av bränslepriset.

På videon på Pabons Facebook fördömer hon att polisen gick in i hennes hem utan domstolsorder och att hennes anhållande bryter mot lagen. Enligt bilderna är det en grupp uniformerade män med beteckningar från Antinarkotika gruppen och Antibrotts underrättelseenhet som griper henne utan att säga något. Pabon ropar att hon vill se domstolsbeslutet.

”Låt oss vara tydliga. Den här regeringen kommer inte att vara länge…de kom när jag låg i sängen och sov, detta är en konspiration”, säger Pabon.

President Moreno har anklagat sin företrädare Rafael Correa samt Ricardo Paino, Virgilio Hernandez och Paola Pabon för att ligga bakom protesterna i ett försök att störta honom. Något de alla nekar till. Landets riksåklagare sade på sitt officiella Twitterkonto att ”Paola P, Christian G. och Pablo D” arresterades efter undersökningar med stöd av polisen.

Telesur 191014

Ecuadors Leftist Leader Arrested in Police Raid