Ytterligare sanktioner mot Kuba

Trumpadministrationen förväntas annonsera nya sanktioner mot Kuba under de närmaste veckorna. De nya sanktionerna ska ytterligare försvåra Kubas oljeimport och turistnäringen, rapporterar Reuters. Nyhetsbyrån har gjort en intervju med USA:s specielle sändebud för Venezula, Elliot Abrams. Denne försäkarar att sanktionerna mot Kuba utformats för at underminera landets stöd till Venezuelas president Nicolas Maduro. Enligt Abrams ska USA också närmare kolla upp Rysslands roll i att Maduro är kvar vid makten. En anonym källa i administrationen tillade att USA anser att det är Ryssland och Kuba som är anledningen till att Trump misslyckats med att genom ”maximala påtryckningar” avsätta Maduro.

Företag från västvärlden får det allt tuffare

USA:s sanktioner mot Kuba har gjort utländska investerare tveksamma till affärsmöjligheter på ön, rapporterar Reuters. Bara för några år sedan lockades de av Kubas reformer och avspänningen under Obama administrationen. Utländska företag flockades för att hitta investeringsmöjligheter.

Nu har Reuters intervjuat ett drygt tjugotal direktörer, konsulter och diplomater och de säger att Trumpadministrationens fientlighet har försämrat affärsklimatet. Förutom den mångåriga blockaden har Trump infört sanktioner mot ca 200 kubanska företag och hotell som är kopplade till landets militär.

USA har aktiverat Artikel III i Helms-Burtonlagen, som tillåter medborgare i USA att stämma företag för påstådda vinster från egendom som konfiskerades efter revolutionen 1959.

Nu hotas företag av att stämmas enligt Helms-Burton, de upplever komplikationer med sanktioner och grova böter. Vissa västerländska företag anser nu att investeringar i Kuba inte längre är ett realistiskt alternativ.

Cuba Central Team 191011