Vad tycker mannen som skulle vinna ett fritt val i Bolivia?

Bolivia
Evo Morales och Luis Arce. Foto: Página 12

Intervju med vänsterns presidentkandidat i Bolivia

Luis Arce

Intervjun görs medan kuppregimen åtalar förre presidenten Evo Morales och försöker förbjuda socialistpartiet MAS, som leder i alla opinionsundersökningar inför valet. Valet har nu, i strid med lagen, skjutits upp för 3:e gången. Diktaturen skärper sitt grepp. Protesterna växer.

[Luis Alberto Arce Catacora, född 28 september 1963, är boliviansk politiker som arbetade som finansminister under president Evo Morales. Han är kandidat till presidentposten för MAS i valen 2020. Han utsågs till minister när Evo Morales tillträdde 2006. Han ledde nationaliseringen av gasindustrin, telekommunikationer och gruvföretag liksom skapandet av ”Sydbanken”. Han ledde den snabba utvecklingen av Bolivias ekonomi med BNP som ökade med 344 procent. Den extrema fattigdomen reducerades från 38 till 15 procent.]

Om organiseringsförbud och förföljelse:
Vi har uppmanat internationella organisationer som EU och FN att delta för landet behöver återvinna demokratin. Statskuppen i november 2019 gjordes i namn av demokrati, men det har gått åtta månader och Bolivia saknar demokrati.

Under denna period har de mänskliga rättigheterna kränkts, rätten till yttrandefrihet har kränkts, det pågår politisk förföljelse av alla de slag och politiken utnyttjar juridiken för att nå sina mål. Jag har tre åtal mot mig och de hotar med flera. När jag anlände till Bolivia och gick ur flygplanet så väntade polisen på mig och jag behövde infinna mig hos åklagaren nästa dag. Det är skrämseltaktik och förföljelse. Därför behöver vi de internationella organisationerna som övervakare.  De kränker många rättigheter med pandemin som förevändning.

Vi har ingen demokrati och valdatumen har ändrats gång på gång i strid med grundlagen. Många internationella organisationer har stått bakom olagligheter från Högsta Valmyndigheten genom att hävda att myndigheten ensidigt kan ange nya datum för valen.

Men lagen anger ramarna för datumen och sista legala datum är 6 september. Men valmyndigheten har nu ändrat till valdagen till 8 oktober, vilket är olagligt. De internationella organisationerna har gått i fällan och stöder en olaglighet. Jag förstår inte hur FN och EU resonerar i fallet.

Mina barn förföljs, de trakasseras på sina arbetsplatser. Hela min familj förföljs och vi har tvingats utstå detta. Det är ren feghet att försöka ta hämnd på familjen då de inte kan bemöta oss politiskt. Vi kämpar på olika fronter. Lyckligtvis ställer hela min familj upp. Vi står fast när det gäller värderingar och principer. Det ger oss styrka att fortsätta kampen.

Om Alberto Fernández [Argentinas president]:
Vi två undervisar vid universitet, vi älskar att undervisa. Han sa till mig att han tänker fortsätta att ge lektioner även om han är president och jag sa att jag tänkte göra detsamma. Man kan inte överge passionen att lära ut och undervisa.

Om sin [Luis Arces] kandidatur:
Det har aldrig varit min tanke att bli presidentkandidat. Jag var väldigt nöjd med att undervisa vid universitetet. Det är det jag gillar. När jag befann mig i Mexikos ambassad i väntan på att kunna lämna Bolivia så antydde kamraterna en kandidatur. Jag tog det som ett skämt. Att kandidera är väldigt komplicerat. Vid detta tillfälle nämndes sju namn, men på grund av mina hälsoproblem så tänkte jag igenom det noga och försäkrade mig om att vara tillräckligt frisk. Då började jag ta in det. Sedan tillstyrktes mitt namn vid kongressen som partiet MAS (Moviemiento Al Socialismo) tvingades genomföra i Buenos Aires, Argentina. Nu är vi här och uppfyller mandatet från sociala organisationer och partiets nationella ledning för att återge bolivianerna demokratin.

Om Bolivias nuvarande ekonomi:
Jag är väldigt bekymrad eftersom jag känner till konsekvenserna av vad som händer i ett land som tillämpar den nyliberala modellen. Jag har studerat det på djupet. När jag var i Mexiko skrev jag flera artiklar och skickade dem också till Bolivia.

Ekonomiministern [Kuppregimens] attackerade oss för det vi åstadkommit, men slutade med att lägga benen på ryggen inför sitt eget misslyckande som de själva skapat. Pandemin är förevändningen som denna regering skyller på för att ekonomin går dåligt. Vi får inte tillåta att vårt land åter blir ett politiskt misslyckande som till och med ifrågasätts i USA.

Barn och ungdom
Jag har aldrig haft problem med lärarna på grund av mina betyg. Inte heller kan jag minnas att jag har behövt anstränga mig över hövan. Jag var busig och orolig i skolan. På universitetet har jag tagit två examina och jag har alltid gillat att ha fullt upp. Jag har aldrig varit sysslolös. På lågstadiet spelade jag fotboll med en plastboll, på högstadiet var jag med i skolans basketbollag vilket hjälpte mig att komma in på universitetet. Mina föräldrar var lärare och av dem lärde jag mig studieteknik.

Under militärdiktaturen blev jag politiskt aktiv och 1981 fick varken jag eller mina vänner börja på civilingenjörslinjen. Därför blev det ekonomi 1982. Jag började gilla ekonomi och så blev det. Jag erbjöds ett stipendium till doktorandstudier vid Katolska Universitetet i Chile. Jag tog examen med högsta betyg. Felipe Larraín var ansvarig för dessa stipendier och han kom för att berätta att jag hade vunnit. Jag sa till honom: ”Bolivianer kan också plugga på Harvard, ni studerade där och jag förstår inte varför vi måste åka för att studera i Chile för att någon som studerat vid Harvard ska komma och undervisa oss.” Jag fick ett stipendium till Warwick University i England. Det var en idealisk doktorsstudie för det jag ville göra: Master on Science in Economics. Los “Duendes” (”älvorna”) var en grupp som bildades av en grupp aktivister i socialistpartiet. På 1990-talet var vänstern försvagad och många anslöt sig till nyliberalismen. Namnet kommer av ”de små människorna som skapar oordning”. Vi träffades på onsdagar för att diskutera politik. Vi var få aktivister som inte hade gett upp för nyliberalismen.

Kortisar:

Vilket språk skulle du vilja lära dig?
Kinesiska som jag intresserar mig mycket för.

Vad skulle du säga till dina barn om de vill ägna sig åt politik?
Ska man ägna sig åt politik är det för att arbeta för att världen ska bli mer rättvis. Om de har detta klart för sig, så gå på!

Favoriträtt?
Frikassé.

En historisk ledare?
Fidel Castro.

Ett land att semestra i?
Italien.

Hur många timmar sover du nu? Mer eller mindre jämfört med när du var minister?
Under valkampanjen sover jag som om jag vore minister.

Lourdes Durán?
En stor kamrat.

Añez? [den självutnämnda kuppledaren]
Tanten har tappat kompassen.

Carlos Mesa? [kandidat som förlorade presidentvalet 2019. Nyliberal]
Mycket instabil, mycket osäker, mycket ombytlig.

Keynes?
Stor engelsk ekonom. Men han skulle ha kompletterat ekonomin med den sociala aspekten.

Almagro? [OAS generalsekreterare – drivande i statskuppen mot Evo Morales 2019].
Uff, inga kommentarer.

Evo? [Morales, Bolivias tidigare vänsterpresident, störtad i kuppen 2019].
En stor ledare.

Whipalan? [Ursprungsbefolkningens flagga. Föraktad av de vita rasisterna]
En symbol som omfattar hela världen. En fana för integration.

Påven Francisco?
En stor kyrklig ledare i dessa för katoliker svåra tider.

Messi?
En stor fotbollsspelare.

Messi eller Ronaldo?
Ni lämnade mig med att kommentera två latinamerikanska spelare

Bolivia?
Framtid

Telesur 200725

Entrevista a Luis Arce, candidato a la presidencia de Bolivia

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer och arbetslösa).