Valet i Colombia på söndag – en rysare

Presidentvalet i Colombia på söndag – en rysare med stor betydelse

Colombia laddar upp för valet som ser ut att bli mycket spännande. Det kan resultera i den första center-vänsterregeringen i historien och ett nytt åtagande att uppfylla fredsavtalet från 2016 och kraven från de nationella strejkerna 2019 och 2021.

Men olyckligtvis kan valen också medföra ännu högre nivåer av politiskt våld och förtryck, fördjupa den humanitära krisen som med våld fördrivit miljontals människor och som ligger bakom ett stort antal politiskt motiverade mord i en takt på en om dagen. Den riktning som Colombia kommer att slå in på påverkar inte bara det dagliga livet för colombianerna, men kommer också att ha stor betydelse för världsdelen och världen.  

I primär- och kongressvalet i mars förekom massivt valfusk. Ännu värre är att våldet nått sin högsta nivå sedan 2010. Kandidaterna för Pacto Histórico, som leder inför presidentvalet, Gustavo Petro och Francia Márquez, har upprepade gånger hotats till livet. Vid kampanjavslutningen i Bogota på Plaza Bolívar, var man tvungen att snabbt föra bort Francia Márquez från scenen när en laserstråle riktades mot henne från en byggnad. Det har förekommit en hel serie av oegentligheter så här långt. Bland dem att, i strid med lagen, Överbefälhavaren för Colombias väpnade styrkor, öppet fördömt Petros kandidatur.

Francia Márquez & Gustavo Petro. Foto: prensa-latina.cu

Trots våldet visar opinionsundersökningar att Petro leder stort mot sina två rivaler, Federico ”Fico” Gutiérrez, kandidat för extremhögerns Equipo por Colombia och Sergio Fajardo från center-högerkoalitionen Coalición Centro Esperanza. Många anhängare av vänsterns Pacto Histórico litar på att Petro kommer att vinna redan i första omgången 29 maj. Men mycket talar för att hans förväntade seger inte kommer att räcka för att hindra en andra valomgång 19 juni. Om det blir nödvändigt kommer vägen till presidentposten att bli mycket svårare.

 

Alliance for Global Justice i koalition med Observatorio de los Derechos Humanos de los Pueblos (People’s Human Rights Observatory), National Lawyers Guild, Camino Común, och representanter för Danmarks Röd-Gröna Allinas är i Colombia nu med en internationell delegation för att följa, observera och undersöka valet. Deltagare  från Mexiko, Danmark, Kanada, Tyskland, USA och Colombia ingår i gruppen.

Alliance for Global Justice AFGJ 220525 (redigerat)

All Day Colombia Election Coverage (salsalabs.org)

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)