Valprocessen i Bolivia får beröm från valobservatörer

Foto: cambio.com.bo

Valprocessen i Bolivia får beröm från valobservatörer

De stora medierna, också i Sverige, ifrågasätter presidentvalet förra helgen i Bolivia, då vänsterpresidenten Evo Morales återvaldes. Numera skriker USA och högern ”valfusk” varje gång de förlorar. De svenska liberalerna gick ut omedelbart efter valet och krävde att Sverige skulle avbryta allt bistånd till Bolivia. Några bevis har inte presenterats denna gången heller. Carlos Mesa, som kom mer än 10 procent efter Morales, underkänner valet och uppmanade sina sympatisörer att demonstrera.  Det gjorde de med eftertryck, vandaliserade, brände vallokaler och misshandlade meningsmotståndare.

235 internationella observatörer från olika organisationer deltog under valet. Observatörsgruppen från OAS (Den USA-styrda Amerikanska Staternas Organisation) ifrågasatte i måndags valet. Dock utan att presentera några bevis. Observatörer från EU intygade i måndags att valprocessen, såväl röstningen som rösträknandet, genomfördes fullt normalt och med transparens. ”Vi har varit med vid rösträkningen. Det har varit en offentlig session med stor öppenhet där alla närvarande kunde se röstsedlarna. Det vi har sett har varit transparent”, sade EU-parlamentarikern Sandra Pereira. Också EU-parlamentarikern Manu Pineda intygade att i de vallokaler som de besökt i La Paz och i El Alto hade röstningen gått normalt till. ”Vi har sett en fullständigt normal process. Vi har sett folk rösta, majoriteten har röstat med entusiasm”, sade han. Han sade också att rösträkningen skett öppet och avvisade att det skulle förekommit valfusk. ”Beskyllningarna om valfusk är inte trovärdiga. Vi har sett en ren process, en process där räkningen är offentlig.”

Från Honduras deltog Rixi Moncada, som framhöll det massiva folkliga deltagandet och öppenheten i processen. ”I stort sett har dagen varit en fredlig dag, en framgångsrik dag och en dag som visade det bolivianska folkets höga mogenhet”. Ordföranden för Honduras valmyndighet sade att det viktigaste är öppenhet, medborgarkontroll vid vallokalerna, något som fanns vid alla vallokaler. ”Från vår synpunkt var det en dag med stor öppenhet och kontroll från medborgarna.”  Moncada påminde om att observatörernas viktigaste uppgift är att garantera trovärdighet, observera om processen sker normalt, öppet och med medborgerligt deltagande.

Observatörer, också de från OAS, är med vid kontrollräkningen som genomförs denna vecka.

Liberación 19225